Kontakta oss

NOTISER

Thatcher är tillbaka i politiken – Nya attacker mot facken i England

Publicerat

den

cameron
UTRIKES | Storbritanniens konservativa regering, med premiärminister David Cameron i spetsen, vill driva igenom en lag som begränsar strejkrätten. Förslaget får hård kritik av fackföreningar. Regeringen hävdar att förslaget balanserar företagens, fackens och de arbetandes rättigheter. Men det är den största angreppet mot fackliga rättigheter på 30 år. David Cameron går nu i Margret Thatcher fotspår och lyfter upp hennes politiska filosofi och den ekonomiska politiken igen. Thatcher drev igenom avreglering särskilt i den finansiella sektorn, en flexibla arbetsmarknader, privatisering av statliga företag samt minskad makt och minskat inflytande för fackföreningar.

Regeringens förslaget innebär bland annat att minst hälften av medlemmarna i en fackförening måste ha deltagit i en medlemsomröstning för att en strejk ska kunna utlysas. I branscher som hälsovård, utbildning, brandförsvar, transport och energi måste åtgärden ha fått stöd av 40 procent av samtliga röstberättigade. I dag krävs enkel majoritet bland dem som röstar för att en strejk ska kunna sättas i gång. Cameron vill nu göra allt för att försvåra arbetet både för fackföreningar och arbetare.

Förslaget innehåller även ett förbud mot strejkvakter i vissa fall samtidigt som arbetsgivare får rätt att anställa strejkbrytare. De konservativa tar även sikte på att strypa fackföreningarnas bidrag till Labour för att minska motståndarens ekonomiska muskler i valtider.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se