Kontakta oss

UTRIKES

Theresa May hyllar vapenaffär med världens värsta jihadistexportör

Publicerat

den

STORBRITANNIEN Igår fastslog Högsta domstolen i Storbritannien att landets vapenexport till Saudiarabien inte bryter mot några regler och är att betrakta som laglig.

I måndags kom beskedet från Högsta domstolen i Storbritannien, landet kan fortsätta sin kontroversiella vapenhandel med Saudiarabien, rapporterar TT. Den brittiska premiärministern Theresa May och hennes högerregering hyllar beslutet eftersom det innebär att dom kan fortsätta tjäna pengar på att sälja vapen till islamistdiktaturen som brukar beskrivas som världens värsta islamistexportör.

Det var Kampanjen mot vapenhandel, CAAT, som tog vapenhandeln till domstol. Saudiarabien använder vapnen för att bomba grannlandet Jemen, som befinner sig i ett katastrofalt humanitärt läge efter attacker från islamistdiktaturen. Saudiarabien är Storbritanniens största samarbetspartner i Mellanöstern. De exporterar till ett värde av 70 miljarder svenska kronor. Vapenhandeln omfattar stridsflyg, bomber och ammunition som islamistdiktaturen köper in.

Högsta domstolen får kritik

Jeremy Corbyn är en av dom som är missnöjda med Högsta domstolens beslut. Saudiarabiens brist på mänskliga rättigheter och landets kopplingar till islamistisk terrorism är ett par av anledningarna som Corbyn anser bör leda till att landet inte borde få köpa vapen. Dessa vapen kan senare komma att användas i terrordåd, hävdar Corbyn.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se