Kontakta oss

UTRIKES

Theresa Mays nya vänner – terroristkopplade högerextremister

Publicerat

den


STORBRITANNIEN Theresa May och det konservativa högerpartiet Tories allierar sig med terroristkopplade högerterrorister för att kompensera för det dramatiskt minskade stödet för partiet.

Det brittiska konservativa partiet allierar sig med det militanta lojalistiska partiet Democratic Unionist Party (DUP), som även har en väpnad milis kallad Ulster Defence Association (UDA). Detta ses som ett desperat sista försök av de konservativa för att säkra makten i landet, trots det minskade folkstödet som partiet genomled efter helgens val.

Vilka är DUP?

DUP är ett lojalistiskt, ultra-liberalt parti som motsätter sig fri abort och samkönade äktenskap. De förnekar även att klimathotet existerar, och har många kreationister bland sina representanter. Utöver det vill de sänka skatten för rika kapitalister till 12,5 %, från nuvarande 19 %.

DUP har starka band till den väpnade terroristorganisationen UDA. Gruppen är skyldig till ett stort antal mord på civila medborgare på Nordirland under 70- 80- och 90-talen. Terrorgruppen har som syfte att med våld förhindra Nordirland från att bryta sig loss från det brittiska förmynderiet. UDA har även haft dokumenterat samröre med den nazistiska terrorrörelsen Combat 18 och Blood and Honour.

Risk för ökat våld

Att de konservativa allierar sig med DUP kommer att slå hårt mot de pågående fredsförhandlingarna på Nordirland. Hittils har förhandlingarna förutsatt att den brittiska regeringen agerar som neutrala fredsmäklare – något som undermineras genom att det konservativa regeringspartiet väljer sida.

Experter förutspår även att Tories agerande kommer sätta käppar i hjulet för fredprocessen på Nordirland och att våldet kommer att öka till följd av de konservativas maktspel.

Emil Tholander
emil.tholander@aktuelltfokus.se