Till Patrik Björcks försvar

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 3 minuter

KRÖNIKA| Den 1 april skrev den socialdemokratiske riksdagsledamoten Patrik Björck en debattartikel i Expressen under rubriken ”Lägg ner Vänsterpartiet”. Artikeln ...

KRÖNIKA| Den 1 april skrev den socialdemokratiske riksdagsledamoten Patrik Björck en debattartikel i Expressen under rubriken ”Lägg ner Vänsterpartiet”. Artikeln som sådan antyder två saker: dels att Patrik Björck är någon form av politisk analfabet och dels att det hade varit roligare om det var ett aprilskämt än det blev när det bara var ett utslag av klassiskt sossigt kommunisthat. Emellertid vill jag ge Björck rätt. Åtminstone till 50 procent.

Björcks debattartikel är ett ganska långt och ganska tröttsamt frontalangrepp på det som av sossar och högermänniskor gärna kallas för ”vänsterns mörka historia”. Det kommer inte fram något nytt över huvud taget, inte ett argument, inte en ordvändning som inte redan slitits till förbannelse. Hade jag varit debattredaktör på Expressen hade jag inte släppt igenom en så undermålig text. Nåväl. Till huvudfrågan: varför har Patrik Björck, i sin undermåliga och slarvigt skrivna artikel, en poäng?

”Ett socialistiskt och feministiskt parti måste vila på en annan politisk grund än den borgerliga världsåskådning som representeras av dagens riksdagspartier.”

Orsaken till att jag vill ge Björck rätt, åtminstone till hälften, handlar mindre om Vänsterpartiet än om Björcks eget parti, Socialdemokraterna. Vänsterpartiet har transformerats från ett parti med en radikalt annorlunda idé om hur samhället ska fungera till ett parti som vill förvalta kapitalismen etiskt. Detta i sig bör betraktas som ett problem. Ett socialistiskt och feministiskt parti måste vila på en annan politisk grund än den borgerliga världsåskådning som representeras av dagens riksdagspartier.

Jag menar att det som behövs för att förändra Sverige är ett parti som står på massornas sida och vänder sig mot kapitalism och enkelspårig vinstjakt, som driver frågor som ligger folket nära. Det är något helt annat än vad Vänsterpartiet är 2017.

Låt oss ta några exempel: Vänsterpartiet driver inte längre i praktiken en politik för full sysselsättning. Vänsterpartiet driver inte frågan om arbetstidsförkortning. Vänsterpartiet står inte i fronten för en sekulär demokrati.

Vänsterpartiet har en feministisk politik som snarast tycks gå ut på att tillskansa vissa grupper grupprättigheter än att bekämpa könsmaktsordningen.

Känner ni igen dessa exempel någon annanstans ifrån? Troligen. Från Socialdemokraterna.

Patrik Björck har en poäng i sitt krav; lägg ner partiet. Vill Vänsterpartiet inte föra en vänsterpolitik utan snarare vara ett litet parti där de socialdemokrater som är duktigare sossar än Socialdemokraterna själva kan göra karriär, då behövs inte Vänsterpartiet. Men för att säga ”lägg ner partiet” måste man ha gett upp allt hopp om att det går att förändra partiet i en mer radikal riktning. Det har inte jag gjort. Jag är fortfarande övertygad om att det behövs ett radikalt alternativ i svensk politik och att det projektet kan drivas inom ramen för dagens (V). Så jag säger inte som Björck: ”Lätt ner Vänsterpartiet”, jag säger: ”Lägg om kursen för Vänsterpartiet”.

För övrigt och till sist så gör Björck ett misstag som han inte är den förste sossen i Sverige att göra och troligen inte heller den siste. Han kräver att Vänsterpartiet läggs ner men tänker inte på att det troligen skulle leda till att regeringen Löfven också fick göra det. Och att så gott som varje hittillsvarande socialdemokratisk regering har haft ett aktivt eller passivt stöd av Vänsterpartiet och annars inte hade kunnat regera. Det är också historia Patrik Björck, glöm inte det!

Jonas Lundgren
jonas.lundgren@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar