Kontakta oss

INRIKES

Timbro: ”Arbetslösa kan inte tänka”

Publicerat

den

KLASSFÖRAKTET   Svenskt Näringslivs propagandainstitut Timbro anser att människor som lever på bidrag saknar förmåga att tänka kritiskt. Det skriver de själva i en nypublicerad debattartikel.

”Ingenting fördelar makt lika effektivt och rättvist som kapitalism i en fri marknad.”

Så skriver lobbyisten Siri Steijer från Svenskt Näringslivs propagandainstitut Timbro. Det absurda påståendet publicerades idag på Aftonbladets debattsida. Vad Steijer inte vill prata om är hur den liberala kapitalismen har påverkat svenska folket. I Sverige äger den rikaste femtedelen av befolkningen nästan 90 procent av Sveriges ekonomiska resurser. Det innebär att drygt 80 procent av befolkningen tvingas dela på de återstående 10 procenten. Samtidigt utmärker den svenska kapitalismen sig genom att vara det enda system i världen som tillåter McDonalds att driva skattedrivna skolor – och där ägarna kan stoppa vinsten i egen ficka. I Sverige har den liberala kapitalismen även inneburit strukturell arbetslöshet och en fattigdomsepidemi bland kvinnliga pensionärer.

Människor på bidrag kan inte tänka kritiskt

Tyvärr slutar det inte med påståendet om kapitalismens förträfflighet. Enligt Steijer är arbetslösa och sjuka som lever på bidrag inte kapabla att tänka kritiskt.

”Ingen frihet går att skilja från ekonomisk frihet. Den som är beroende av statens godkännande för sin trygghet och försörjning får svårt att öppet förhålla sig kritisk och självständig till makten.” skriver Siri Steijer.

Att människor inte skulle vara förmögna till att tänka ordentligt om de lever på bidrag stämmer inte. Åtminstone saknas forskningsresultat som styrker Siri Steijers högerargument.

Vill motarbeta demokrati

Orsaken till att Timbroartikeln publicerades i Aftonbladet är att den kapitalistiska lobbyorganisationen anser att Vänsterpartiets inställning till massprivatiseringar och resursplundringar är dålig. Tidigare i år gick Timbro ut och förespråkade att svenskarnas vattenförsörjning borde säljas ut till privata företagare och riskkapitalister.

På pappret är Vänsterpartiets politiska hållning att svensk ekonomi måste göras mer demokratisk. Partiet tycker bland annat att svensk sjukvård och skola borde ägas gemensamt av hela folket. Det är fullständigt oacceptabel extremism, enligt Svenskt Näringsliv. ”När ekonomisk makt, enligt den socialistiska modellen, centraliseras till våldsmonopolet är det alltid på bekostnad av individens självständighet.” skriver Siri Steijer.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se