Kontakta oss

EKONOMI

Tjänar 130 000 i månaden – vill sänka lönen för undersköterskor

Publicerat

den

DINA PENGAR  I verkligheten är det arbetsköparens vinstuttag som sätter gränsen för både löner och antalet anställda. Trots det vill Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni sänka ingångslönerna för bland annat undersköterskor med 5000 kronor i månaden.

Nyamko Sabunis åsikt är inte ny. Redan för tio år sedan utnyttjade hon sin position som ungdomsminister för att propagera för sänkta ingångslöner. Det som är nytt är att Nyamko Sabuni har blivit partiledare för Liberalerna.

Undersköterskor hotas av Nyamko-modellen

Liberalerna kallar modellen för Inträdesjobb och går ut på att delar av den svenska arbetarklassen ska tvingas leva på 70 procent av lägstalönen inom Sveriges samtliga branscher. På så sätt kan Liberalerna gynna arbetsköparna på arbetarnas bekostnad. Informationen finns att läsa helt öppet på Liberalernas hemsida.

I klarspråk innebär modellen att en utbildad undersköterska riskerar att jobba heltid för endast 12 500 kronor i månaden – innan skatten är dragen. Med andra ord svältlöner. Helt i linje med Liberalernas tidigare utspel.

För personliga assistenter inom vården innebär det att dagens lägstalöner på 17 500 sänks till 12 250 i kronor i månaden. Ett lönetapp som motsvarar nästan 60 000 kronor per år.

Nyamko Sabuni tjänar själv 130 000 kronor i månaden. Liberalerna har aldrig förslagit sänkta arvoden inom politiken.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se