Kontakta oss

EKONOMI

Finansinspektionen fungerar inte som tillsynsmyndighet

Publicerat

den

iFOKUS  Odören från korruption har lagt sig som en dimma över Finansinspektionen på Brunnsgatan i Stockholm. Den kommer inifrån FI:s kontor, inte ur avloppsbrunnarna. Låt debatten ta vid när Finansinspektionen håller på att förlora förtroendet. Det blir nu aktuellt att återinföra tjänstemannansvaret.

Sveriges anseende som ett icke korrupt land blåser bort. Bidrar till detta gör en efter den andra jävställningen som framkommit hos Finansinspektionen, hos de som har i uppgift att granska affärsbankerna. Tidigare var det generaldirektör Erik Théedens förhållande till en styrelsemedlem i Swedbank, före detta finansmarknadsministern Peter Norman, som belystes. Denna gång gäller det näst högsta chefen, Martin Noréus, som inte har anmält jäv när han varit på anställningsintervju hos Handelsbanken och icke heller under själva förhandlingarna. FI:s biträdande generaldirektör tackade ja till en anställning hos affärsbanken och arbetade kvar tills på fredagen, för att sedan hoppa skepp efter nio år.

Svängdörren mellan FI och bankerna

Snart, efter en mycket kort karantän på sex månader, redan i början av nästa år börjar Noréus jobba för de han granskade. Implikationerna är inte enbart att en statlig tjänsteman som följt svensk banklagstiftning och bör ha ett kall, förlorat det över en natt, utan dessutom att denna person har tillgång till en hel del information om flera bankers affärsplaner och säkerligen deras akilleshäl.

Generaldirektör Erik Théeden skyllde på att han inte var med i beslutsprocessen och att det är lugna gatan. Martin Noréus är ansvarig för banktillsyn och lämnar mitt i utredningen av Swedbanks penningtvättshärva. Journalistkåren har i flera år rapporterat om svängdörren mellan FI och affärsbankerna. Svängdörren är en allegori om att de anställda på FI lämnar sina uppdrag för mer lukrativa jobb i banksektorn.

Var är finansmarknadsministern?

Obekymrad är finansmarknadsminister Per Bolund som säger till Dagens Industri att ”det är bra att bankerna bygger upp en kapacitet när det gäller ett regelverk och att kunna uppfylla alla de krav som vi ställer”. För en återkommande företeelse, jävregler räcker inte och inga rester finns kvar av det tidigare tjänstemannaansvaret. När New Public Managment genomsyrar alla statliga myndigheter är det ingen som höjer på ögonbrynen när en tjänsteman helt plötsligt, från att arbeta i medborgarnas tjänst väljer, den granskades sida; att jobba för ett privat intresse.

Generaldirektören för FI framstår som Brutus

Ytterligare kunde Théeden som chef för myndigheten förvånansvärt maila sin kejsare Riksbanken och läxa upp dem om deras ansvarsområde. Han meddelar att det är ”olyckligt” (Théedens ordval) att Riksbanken försöker påverka bankerna att ha mer likvida medel i svenska kronor. Generaldirektören för FI framstår som Brutus och visar var han står när han inte vill hjälpa Riksbanken, trots att det ligger på deras gemensamma bord att se över likviditetsriskhanteringen.

Misstänkt jäv

Är det enbart media som innehar den granskande rollen i samhället? Riksrevisionen har bara ansvar att se över FI:s makrotillsyn, därför är det upp till Finansdepartementet att ana oråd. Per Bolund har haft skygglapparna på. Den som sammanställer, nyhetsartiklar från Svenska Dagbladet och DI, hittar en drös med information som visar på FI:s oegentligheter. I december rapporterade SvD att FI:s chefsjurist och deras penningtvättsexperter ville sanktionera flera svenska affärsbanker redan 2017, men att det ströks från FIs dokument.

Med handen på lagboken herr Théeden – har du eller dina anställda gjort er skyldiga till jäv?

Carolina Sundell
redaktionen@aktuelltfokus.se