Kontakta oss

INRIKES

Motala sparar in på äldreboenden efter höjda politikerlöner

Publicerat

den

INRIKES Förra året kunde medierna uppmärksamma att Motalas politiker höjde sina egna arvoden. Nu tänker kommunens högerpolitiker finansiera kostnaden genom att sänka värmen på kommunens äldreboenden.

Inför vintern har Moderatledda högerstyret i Motala beslutat sig för att sänka värmen i kommunens äldreboenden. Enligt högerstyret handlar det om att spara in pengar. De hårda besparingarna försvaras av Moderaternas kommunalråd Kåre Friberg som menar att de äldre kan värma sig filtar.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar, säger Kåre Friberg till Aftonbladet.

Höjde sina egna löner

Det var i slutet av april 2018 som Motalas politiker började diskutera arvodeshöjningar. De styrande politikerna ville höja ersättningen för både heltids- och deltidspolitikerna med hela fem procent. Vilket motsvarar 70 procent av ett riksdagsarvode. På tok för mycket för en kommun som bara har 29 000 invånare enligt vänsteroppositionen. Trots svidande kritik menade Moderaterna att politikernas arvodeshöjning inte påverkade kommunen i övrigt. Ett par veckor senare genomfördes höjningen.

– I princip kommer vi att hålla oss inom samma ekonomiska ram, sa M-politikern Caroline Unéus enligt tidningen Affärsliv.

Bara Vänsterpartiet var emot

Vänsterpartiet var de enda som röstade nej till arvodeshöjningen förra året. För bara några veckor sedan skrev Vänsterpartiet att politikerna borde spara in på sig själva innan de sparar in på andra.

”De första som ska ta ansvar för och känna av politikens beslut måste i all rimlighets namn vara politikerna själva. Så sent som förra året höjde politikerna sina egna löner”, konstaterade Motalavänstern på sin hemsida.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se