Kontakta oss

INRIKES

Topplistan: Sveriges värsta välfärdsplundrare

Publicerat

den

iFOKUS Det svenska systemet med fria vinsttutag i skolor, sjukvård och äldreomsorg har skapat en ägarklass som blir rika på dina skattepengar. Aktuellt Fokus listar Sveriges värsta välfärdsplundrare.

Det svenska systemet där kapitalister kan hämta ut obegränsade vinster från skolor, äldrevård och flyktingmottagande är världsunikt och har skapat en ägarklass som blir rika på dina skattepengar. Här listar Aktuellt Fokus Sveriges värsta välfärdsplundrare

9. Jan Emanuel Johansson

Jan Emanuel Johansson – Faksimil Youtube.

Tidigare Socialdemokratiska riksdagsledamoten och dokusåpa-kändisen Jan Emanuel Johansson tjänade nära en kvarts miljard kronor när han sålde sitt välfärdsföretag Svensk Samhällsutveckling AB till vårdkoncernen Frösunda AB 2010. 2013 köpte hans bolag Dandelion Special fastigheter AB bolaget Hoppetgruppen. Via Hoppetgruppen fakturerar han nu skattebetalarna 60.000 kr per månad för att ordna familjehem åt ensamkommande flyktingbarn.

Av dessa 60.000 kr får familjerna endast 22.800 kr medan Johanssons bolag plockar ut 37.200 kronor i vinst, visade en granskning som tidningen Expressen gjorde 2015.

8. Fillipa Reinfeldt

Foto: Holger Motzkau

När Filippa Reinfeldt var Sjukvårdslandstingsråd och gift med Sveriges dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) drev hon en aggressiv privatiserings- och avknoppningspolitik i Stockholm. Som Sjukvårdslandstingsråd var Reinfeldt ansvarig för byggandet av Nya Karolinska, en av världens dyraste byggnader, som kostade Stockholms skattebetalare mångmiljarder. Den absoluta merparten av dessa pengar hamnade i privata företagares fickor.

2014 lämnade Fillipa Reinfeldt politiken för ett välbetalt chefsjobb på det privata vårdföretaget Aleris.

7. Barbara Bergström

Barbara Bergström grundade Internationella Engelska skolan 1993. Internationella Engelska Skolan är en uttalad ”elitskola” med extra fokus på disciplin. 2012 sålde Bergström skolkoncernen för 691 miljoner kronor till det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates, samma år var hon med på listan över Sveriges mest förmögna.

I en öppenhjärtlig intervju i tidningen Entrepenör 2014 berättar Engström, som tidigare bott i USA, att hon aldrig hade kunnat göra samma framgångar där som hemma i Sverige.

– Nej, det finns ju bara två länder i hela världen som har systemet med skolpeng och det är Sverige och Chile. Ibland hör jag hur svenskarna klagar över svensk byråkrati, men jag brukar leende säga: flytta till USA så får ni se.

6. Rune Tedfors

År 2000 startade Tedfors John Bauer-gymnasierna. Mellan 2005 och 2008 plockade han ut 90 miljoner kronor i vinst på skolorna. Tedfors tjänade över 200 miljoner kronor på att sälja av skolkoncernen till sitt eget moderbolag för att senare sälja det vidare till riskkapitalbolaget Axcell. 2013 gick JB-gymnasierna i konkurs och tusentals elever lämnades utan skolplats. Kostnaderna för nya skolplatser fick de berörda kommunerna betala, det vill säga skattebetalarna.

Tack vare avancerad skatteplanering har Rune Tedfors under många år inte betalat mer än 15 procent i inkomstskatt, dvs mer än hälften än vad en genomsnittlig städare eller undersköterska betalar.

5. Henrik Borelius

Faksimil Vimeo

Danderydsfödde Henrik Borelius har som VD för Attendo varit med om två försäljningar av verksamheten vilket gjort honom förmögen. Borelius Attendo-aktier är idag värda ca en halv miljard kronor.

Trotts att vårdjätten Attendo är ett av Sveriges största företag inom sin bransch har de genom avancerad skatteplanering tidvis nolltaxerat, det vill säga betalat 0 kr i skatt till svenska staten.

4. Bert Karlsson

Foto: Skoda Auto Sverige AB

Med ett brokigt förflutet som skivbolags-VD och ägare till nöjesfältet Skara Sommarland blev Karlsson invald i Sveriges riksdag 1991 som ledare för flyktingfientliga Ny Demokrati. Under 2010-talet svängde Bert Karlsson om helt och började istället tjäna pengar på nyanlända genom att driva flyktingboenden. 2016 var Karlsson den i Sverige som tjänade mest på flyktingboenden och fakturerade statliga Migrationsverket nära en miljon kronor om dagen.

Flera missförhållanden har avslöjats på Karlssons boenden. Bland annat har lokalerna Karlsson använt varit så svårt angripna av mögel att de fick stängas, och brandsäkerheten har varit obefintlig. Maten på Karlssons boenden har varit så dålig att de asylsökande tvingats gå in i matstrejk.

3. Greve Gustaf Archibald Douglas

Gustaf Archibald Douglas – Faksimil Youtube

Adelsmannen Gustaf Archibald Douglas är ägare till två slott; Rydboholms slott i Östra Ryds socken och Stjärntorps slott i Linköping kommun. 2005 tjänade Douglas 650 miljoner kr i reavinst på försäljningen av Attendo Care. Han äger 42 % av familjen Douglas ägarföretag Wasatornet som via mellanbolag bland annat innehar stora poster i Securitas.

Douglas är en av Sveriges rikaste personer och hade i maj 2015 en personlig förmögenhet på 4,4 miljarder US dollar, enligt amerikanska tidningen ”The Richest”. Gustaf Douglas satt i Moderaternas partistyrelse mellan 2002 och 2014.

2. Anders Hultin

Faksimil Vimeo

Det var Anders Hultin som skrev friskolereformen som gick igenom under regeringen Bildt 1992. Efter jobbet på Rosenbad blev Anders Hultin VD för privata Kunskapsskolan och ledde därefter JB Educations i konkurs. När skolkoncernen bara var dagar från att gå i konkurs med miljarder i skulder lade Anders Hultin upp en bild på sin Facebook-sida där han korkade upp ett dyrt vin, kommenterat med texten ”because im worth it”. Efter konkursen av JB Education köpte Hultin loss de fyra bästa skolorna och har sedan dess drivit dessa.

2014 skickade Hultin ut ett personalbrev där han varnade sina anställda från att rösta på Vänsterpartiet då en rödgrön valvinst enligt honom skulle kunna påverka deras anställningar.

1. Björn Savén

Faksimil VK

Har kallats både ”pionjär” av välfärdskapitalister och ”riskkapitalistkungen” i borgerliga Dagens Industri. Danderydsonen Björn Savén grundade 1989 riskkapitalbolaget IK Investement Partners. Genom sitt bolag har han tjänat miljarder på att köpa och sälja välfärdsbolag som Patena, Carema och Attendo. 2016 uppgick hans personliga förmögenhet till 2,8 miljarderkronor.

Förra året krävde Skatteverket Savén på 1,8 miljarder kronor, en skuld han valt att överklaga. Alltsedan starten har Carema (numera Vardaga) och Attendos verksamhet kantats av en rad skandaler med vanvård och farlig underbemanning.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se