Kontakta oss

INRIKES

Toppmäklare förlorar licensen efter ombildningsfusk

Publicerat

den

Foto: Genrebild, Wikicommons

INRIKES En VD för ett fastighetsbolag har tillsammans med en ombildningskonsult försökt tjäna pengar genom att fuska till sig ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.

2020 köpte ett fastighetsbolag en fastighet i Enskede. Målet med fastighetssköpet var att sälja tillbaka fastigheten till hyresgästerna för ett ännu högre pris genom att ombilda till bostadsrätter, rapporterar tidningen Hem & Hyra.

För att ombildningen skulle gå igenom krävdes det att två tredjedelar av de boende skulle rösta ja till ombildningen. För att se till att få tillräckligt många ja-röster så anlitades 16 personer som skenskrev sig tillfälligt i fastigheten och röstade igenom ombildningen. Både huvudägaren och VDn för fastighetsbolaget hade folkbokfört sig på adressen.

Ombildningsförsöket började med att en okänd person kontaktade de boende om att ombilda fastigheten. Personen hade enbart varit folkbokförd på adressen i några dagar och kallade till ett ombildningsmöte. Enligt hyresgästerna hade personen i utbyte mot ombildningsaffären erbjudits en bostadsrätt i fastigheten.

Hyresgästerna var emot ombildningen som de dessutom tyckte skedde till ett överpris men tack vare de skenskrivna personerna förlorade hyresgästerna omröstningen. Efter ombildningen hade röstats igenom var de skenskrivna personerna inte längre folkbokförda på adressen.

Mäklaren var granne med VDn
I ombildningsaffären så hade det anlitats en ombildningskonsult som skulle ta hand om affären. Konsulten som påstod sig vara på hyresgästernas sida visade sig vara granne med VDn för fastighetsbolaget. På deras sociala medier upptäcktes det också att de umgicks på fritiden och bland annat genomfört en skidresa tillsammans.

Hyresgästerna blev snabbt misstänksamma och anmälde ombildningskonsulten till Fastighetsmäklarinspektionen. De hotade också med polisanmälan om bedrägeriförsök, folkbokföringsbrott och osant intygande. Bara dagar efter valde avbrytes ombildningsaffären.

VDn för fastighetsbolaget blev tvungen att avgå. Fastighetsmäklarinspektionen valde också att dra tillbaka konsultens mäklarlicens. Huvudägaren till Fastighetsbolaget fick också lämna sina styrelseuppdrag. Alla tre hade genomfört liknande affärer tidigare där de hade varit ordförande vid köpstämmor, protokollförare, justerat protokoll och varit rösträknare.

De inblandade tidigare genomfört minst två likadana fastighetsaffärer.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons