Kontakta oss

ARBETSLIV

Transport agerar strejkbrytare under hamnstrejkerna

Publicerat

den

ARBETSLIV LO-facket Transport har blandat sig i den pågående strejken i Sveriges hamnar. LO-facket har bland annat uppmanat sina medlemmar till att agera strejkbrytare.

Den pågående strejken i Sveriges hamnar har hittills bara handlat om så kallade punktstrejker på två timmar. Orsaken till strejken är att arbetsköparen vägrar teckna kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet som organiserar flest hamnarbetare i landet. Istället har arbetsköparen tecknat avtal med minoritetsfacket Transportarbetarförbundet. Ett agerande som öppnar upp för avtalsshopping som riskerar att skrota den svenska modellen.

Även om många Trabsport-medlemmar är positiva till Hamnarbetarförbundets strejk finns det dom som är klart negativa. I Sundsvall har LO-ledningen gått så långt att man låter medlemmarna agera strejkbrytare åt arbetsköparen. Transport har bland annat uppmanat sina medlemmar till att arbeta övertid utanför sina ordinarie pass. Vilket i praktiken innebär att man lägger sig i och försöker lindra effekterna av strejken.

– Vi har inga synpunkter på att transports medlemmar genomför sina ordinarie arbetspass men att jobba övertid känns inte ok. Där går gränsen, säger Henrik Henriksson hamnarbetare i Tunadalshamnen till SVT.

Peter Winstén, avtalssekreterare i Transportarbetareförbundet ser inga problem med att Transport agerar strejkbrytare.

– Vi upplever att de vill tränga ut oss och då skulle det vara märkligt om vi stöttade dem, säger Peter Winstén till SVT.

Stal flagga

I samband med ett inbrott på fackexpeditionen i Sundsvalls hamn förra året, stals Hamnarbetarförbundets flagga. Kort därefter publicerade Transportarbetarförbundet i Sundsvall en bild på sin officiella Facebooksida där de poserade med stöldgodset. Flera personer ur Transports ledning likeade sandlådenivåerna. Efter hot om polisanmälan lämnade Transport tillbaka flaggan.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons