Kontakta oss

INRIKES

Transport: ”Det är klart vi inte tycker att vi står ovanför lagen”

Publicerat

den

SUNDSVALL I slutet på arbetsveckan upptäckte Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 8 att de hade blivit utsatta inbrott. På sociala medier visade medlemmar ur LO-facket Transportarbetarförbundet upp stöldgodset. Efter att händelsen polisanmäldes har stöldgodset lämnats tillbaka.  

Svenska Hamnarbetarförbundets avdelning 8 i Sundsvall har blivit utsatta för ett inbrott. Stöldgodset bestod bland annat en anrik flagga från fackförbundet. En flagga som Transport menar är sin. Men istället för att låta det hela avgöras av rättsinstans eller dialog valde LO-förbundets medlemmar att ta lagen i egna händer.

Efter inbrottet postade Transportarbetarförbundet en bild på en av sina Facebooksidor där Transportmedlemmar poserade med flaggan. Efter många arga kommentarer som beskyllde Transport för sandlådebeteende raderade Transport bilden. Men innan bilden raderades fanns det flera ledande personer från LO som gillade bilden.

Maria Arkeby som är pressansvarig för Transport är en av dem som gillade bilden på stöldgodset. När Aktuellt Fokus ringer upp den pressansvariga säger hon sig inte veta om det var hennes mening att gilla inlägget men att hon noterade det efter att hon sett en skärmdump Facebook.

Du har ju själv likeat den här bilden som Transport la upp, tyckte du det var roligt?

– Nej och det vet jag faktiskt inte om jag…kanske noterat höll jag på att säga att jag har…men nej, det tyckte jag faktiskt inte och jag vet inte om det var meningen faktiskt ärligt talat. Jag har inte noterat det förrän jag fick den skickad till mig i efterhand när den redan var borttagen.

Enligt Maria Arkeby hade de brottsmisstänkta Transportmedlemmarna gått in i ett olåst rum som Hamnarbetarförbundet har lämnat.

– Jag var ju inte där så jag kan bara säga vad jag har fått berättat för mig och det jag har uppfattat är att man har gått in i ett olåst rum som då Hamnarbetarförbundet har lämnat. Dom har ju utrymt sina lokaler.

Dom håller på med det.

– Ja. Så där stod i hörnet stod den här fanan då som historiskt har tillhört Transport och så tog man reda på den för att den inte skulle försvinna eftersom dom hade lämnat lokalen.

När man tittar på de skärmdumparna av den statusuppdatering som ni numera har tagit bort, då ser det lite annorlunda ut. Då ser det närmast ut som man stoltserar och spexar över det här.

– Det kan jag hålla med om och jag tror att man säkert var lite sådär ”åh det här är vår gamla fana vad roligt”, säkert. Så det håller jag med om att det ser ut att man gör. Och man var säkert glada över att man hittade den här gamla fanan.

Hur kan det komma sig att man inte har hävdat den här fanan på 46 år utan först nu kommer på att det här är en stor grej?

– Jag vet inte om man tycker att det var så jättestor grej, man blev väl glad när man hittade den och ”här var den här” och så. Och jag tror historiskt, att man inte har brytt sig om den här fanan tidigare betyder väl helt enkelt att man haft andra saker att bry sig om och arbeta med och för. En fana kanske inte har haft högsta prioritet.

Men det har man väl nu också?

– Ja jo men som jag förstår det är det inte så man har letat enkom efter fanan, utan man har gått in i det här olåsta rummet och sett fanan stå där och tyckt att ”vad är det här”.

Det är ju ganska anmärkningsvärt att era medlemmar går in i en lokal som man inte har behörighet till och tar med sig ägodelar därifrån.

– Äh det vet jag inte, det kan man ju tycka. Det får ju snarare arbetsgivaren svara på isåfall eftersom det är deras rum. Om dom har nån åsikt om att man har tagit hand om en gammal fana, det kan jag inte säga något om utan det får dom svara på isåfall om det är så att dom anser att det är deras egendom då eftersom det inte var någon som nyttjade rummet längre.

Tror ni att ni står ovanför lagen?

– Det är klart vi inte tycker att vi står ovanför lagen men som sagt jag kan inte säga annat än det jag har fått berättat för mig, säger Maria Arkeby.

”sandlådeaktig historia”

Eskil Rönér, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet kallar det hela för sandlådenivå.

– Det är ju en sandlådeaktig historia egentligen. Väldigt fjantigt gjort av dom men samtidigt väldigt allvarligt. Dom har gått in en lokal som dom inte har behörighet till och tar med sig egendom som inte är deras egen. Så det är ett väldigt allvarligt förfarande.

På Facebook har Transport försvarat inbrottet med att fanan egentligen tillhörde dem innan förbundet splittrades och arbetarna i hamnen bildade Hamn 8:an. Ett försvarstal som Eskil Rönér inte köper. Enligt Eskil borde Transport vänt sig till rätten istället för att göra inbrott.

– Har man inte hävdat fanan på 46 år så är det så dags att göra det nu, sa Eskil Rönér till Aktuellt Fokus.

Efter Hamnarbetarförbundet polisanmälde Transportmedlemmarna återlämnades fanan under lördagen.


.

Kim Fredriksson – Nicklas Andersson
redaktionen@aktuelltfokus.se