Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

FN-forskarna: Höjt bensinpris hjälper inte mot klimathotet

Publicerat

den

Foto: Pixabay

KLIMATET   FN-rapporten “Global Sustainable Development Report 2019” är ingen munter läsning om man är miljöpartist. Den slår nämligen fast att höjningar av bensinpriset inte löser något i kampen i mot klimathotet. Det som krävs är en förändring av det ekonomiska systemet.

Att fossila bränslen är ett problem för klimatet råder det ingen tvekan om. Men det absolut största klimathotet idag är det system som styr hur våra samhällen ser ut, nämligen det ekonomiska. FN-rapporten som är författad av flera forskare från Finland slår fast att det största klimathotet är den rådande marknadsekonomin.

Förutom att vi redan förbrukar en för stor del av planetens resurser leder marknadsekonomin till ökade klassklyftor. Klassklyftorna leder till arbetslöshet som spär på utvecklingen av destabiliserade samhällen. Dessa samhällen får i sin tur svårare att lösa miljöförstöring.

Sett till Sverige har Miljöpartiet anammat en nyliberal politik som ökar klyftorna istället för att jämna ut dem.

Åsiktskorridor bakom politikernas tystnad

De privata bolagen är den största bidragande faktorn till klimateffekterna. Alla vet det men få vill prata om det. Ännu färre vill göra något åt problemen. Två av de framträdande forskarna bakom rapporten är ekosystemsforskaren Jussi Eronen och ekonomiforskaren Paavo Järvensivu. Enligt forskarna är anledningen till att inga ledande partier i västvärlden vill lyfta frågan om att skrota marknadsekonomin enkel, det är för kontroversiellt och tabubelagt att kritisera det ekonomiska systemet.

Ska Sverige stå pall för framtidens klimatutmaningar krävs det hårdare tag mot de som tjänar pengar på att sabba vårt klimat. Systemet måste helt enkelt förändras i grunden. De ekonomiska klyftorna mellan folket och den ekonomiska makteliten måste utjämnas. Klassamhället måste huggas ner bit för bit och på sikt avskaffas helt. Men framförallt måste Sverige göra det möjligt att tvinga privata svenska bolag att städa upp när de smutsar ner.

Länk till forskarnas FN-rapport hittar du här.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se