Kontakta oss

INRIKES

Tunga MP-politiker lämnar partiet i protest

Publicerat

den

INRIKES I takt med Miljöpartiets liberalisering och januariöverenskommelsen tappar partiet flera av sina veteraner. De erfarna veteranerna kan eventuellt starta ett nytt grönt parti.

Igår meddelade Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets att de lämnar miljöpartiet i protest mot partiets liberalisering. Alla tre är erfarna veteraner som innehaft tunga poster inom partiet. Samtidigt tillhör de den falangen av partiet som varit mest kritisk till Miljöpartiets politik.

Trots att de lämnar Miljöpartiet tänker de inte sluta med sitt politiska engagemang. De bekräftar att det finns ett behov av en ny rörelse då många personer hör av sig. Lillemets anser också att den senaste januariöverenskommelsen som kommer vara kontraproduktiv.

– Det är väldigt många som ser behovet och hör av sig. Och det är klart, när en sådan här uppgörelse sluts, där det bara blir nyliberal politik som gäller och man säger att det ska mota fascismen fast vi vet att det är den politiken som är grogrunden till den, då är det klart att många desperat längtar efter något annat, säger Lillemets till Aftonbladet.

Nytt parti inte lösningen
Schlyter tror inte att ett nytt parti är lösningen. Han vill hitta nya kanaler där folk kan organisera sig. Han nämner den omtalade aktivisten Greta Thunberg som ett lyckat exempel.

– Greta lyckades helt fantastiskt att skapa opinion för klimatet. Nu tror jag nästa steg blir att skapa opinion för att klimaträttvisa hänger ihop med social rättvisa.

Även Mutt är kritisk till idén om ett nytt parti. Han riktar inte endast kritik mot miljöpartiet utan alla röda och gröna partier som inte för de politik deras väljare röstat för. Han vill likt Mutt använda andra former av organisering.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det i längden inte är hållbart att vi, i land efter land, har gröna och röda partier som inte för den politik som deras väljare kräver.

De tre avhopparna är långt ifrån ensamma. Det finns flera tidigare veteraner som lämnat partiet i protest mot högervridningen av partiets politik. En av de mest kända kritikerna är Birger Schlaug, han var med och grundade partiet men anses numera vara dess största kritiker.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se