Kontakta oss

INRIKES

Internet pratar om färgen på Lööfs kavaj samtidigt som arbetarna blir rättslösa

Publicerat

den

LEDARE Vad ska man egentligen säga om dagen då Stefan Löfven röstades fram till Sveriges statsminister? I riksdagen bråkar några av landets mest överbetalda politiker om kavajer och slipsar.

Under dagens anföranden inför statsministeromröstningen började Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf bråka om färgen på Annie Lööfs kavaj. Enligt Åkesson var hennes kavaj röd men enligt Annie Lööf är den lila. Efter sandlådefasonerna var det dags för omröstning och Vänsterpartiet släppte fram den mest nyliberala regeringen i modern tid. Vi talar om en regering som tänker genomföra mer högerpolitik än vad Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lyckades genomföra under sina åtta år vid makten.

För att nämna några av de nyliberala reformerna:

  • Låglönearbetare görs i praktiken rättslösa på arbetsmarknaden
  • Värnskatten avskaffas för den rikaste procenten av befolkningen
  • Avdrag för fackföreningsavgiften slopas
  • Avdraget för privat tjänstefolk tredubblas
  • Marknadshyror införs på framtida bostäder
  • Ersättningen från a-kassan kommer chocksänkas

Allt detta och mycket mer ska alltså genomföras inom loppet av 3,5 år. Under en socialdemokratisk och miljöpartistisk regering med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Framsläppta av Vänsterpartiet som säger sig vilja motverka högerpolitik.

Därför ser det ut som det gör

Från yttersta högern till Vänsterpartiet accepterar samtliga åtta riksdagspartier den nyliberala samhällsordningen. En ordning som går långt tillbaka till 1985-talet då Socialdemokraterna gav bankerna fri kreditsättning vilket ledde till finanskrisen i början av 1990-talet, då Sverige liberaliserades ännu mer. Idag står vi där med en skuldsatt ungdom och äldre på vinstdrivna ålderdomshem.

På drygt 40 år har Sverige gått från en välmående välfärdsstat till en skuldsatt kugge i EU-hjulet – och värre ska det bli.

Vem gynnas?

– Men det går ju faktiskt bra för svenska företag, säger sossarna.

Ett konstaterande som ingen motsätter sig. Men att det har gått bra för företagare säger ingenting om hur resten av befolkningen har det.

Ungefär samtidigt som Sverige blev ett skatteparadis för rika har stora delar av befolkningen fått det sämre. Idag är Sverige ett av världens värsta klassamhällen.

Vi lever i en tid där fler och fler människor dör av självmord efter att ha fått avslag från Socialförvaltningen och Försäkringskassan. Antalet svenska fattigpensionärer överstiger en kvarts miljon. Vi har en kronisk massarbetslöshet för att gynna de privata företagen. Samtidigt pungar staten ut 30 miljarder i ränteavdrag till välbärgade varje år. Med bara ett slopat ränteavdrag hade Sverige kunnat utrota fattigdomen bland äldre och minimerat massarbetslösheten med råge.

Politiker pratar om färgen på Lööfs kavaj

För ett par timmar sedan kollade jag igenom ett större antal flöden på Twitter och Facebook. I min naivitet trodde jag att människor till höger och vänster skulle diskutera dagens statsministeromröstning och det största nyliberala systemskiftet sedan 1991. Men istället möts jag av SD-anhängare, vänsterpartister, sossar, moderater och centerpartister som hellre diskuterar färgen på Lööfs kavaj och Åkessons slips. Sveriges rikspolitik har alltså reducerats till den där ”Är klänningen blå eller guld?”-bilden som dominerade nätet för några år sen.

Tro fan att politikerföraktet ökar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se