Kontakta oss

INRIKES

Kakabaveh: ”Erdogan ska inte diktera Sveriges utrikespolitik”

Publicerat

den

Amineh Kakabaveh - Faksimil Youtube

NATO    S-regeringens framtid hänger nu på den politiska vilden Amineh Kakabaveh. ”Det är inte jag som skapat situationen -det är svenska politiker som lyssnat på Erdogan”, säger hon på Aktuellt.

Den av högerblocket väckta misstroende-omröstningen på tisdag har skapat en turbulent situation i riksdagen. Återigen har S-regeringen blivit beroende av den politiska vilden Amineh Kakabaveh för att få fortsätta regera. Kakabaveh har i sin tur varit tydlig med att det avtal hon nådde med S-regeringen om ett ökat samarbete med kurdiska PYD ska fortsätta gälla för att behålla hennes stöd.

Under fredagskvällen deltog Kakabaveh i SVT:s Aktuellt. På frågan om varför hon skapat en så turbulent situation i riksdagen svarde hon:

– Det är inte jag som har skapat det, det är helt enkelt svenska politiker som lyssnat på Erdogan. Han och hans ambassadör ska diktera för Sverige vem som ska sitta i riksdagen. Jag var på deras lista och flera andra som har fått fristad -inte bara kurder.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om Turkiets krav för att godkänna Sveriges Natoansökan. På kravlistan återfinns bland annat inskränkt demonstrationsfrihet och yttrandefrihet i Sverige, utlämning av kurdiska Socialdemokrater och journalister samt ett brutet samarbete med det demokratiska självstyret i Rojava.

– Erdogan och hans allierade ska inte diktera Sveriges säkerhets- och utrikespolitik. Jag vill höra Sveriges röst , vi är helt tysta, helt kuvade och det är helt sanslöst att Sverige blivit sånt. (…) Det handlar inte om mig. Det handlar om Erdogan. Du hörde vad han sa och vad hans ambassadör sa. Och han säger att Sverige inte ska göra som Sverige vill utan som Turkiet vill. Man vill inskränka demonstrationsfriheten. Man har åsikter om vad Sveriges television eller radio sänder. Man har en lista på människor som ska skickas tillbaka.

Kakabaveh berättade att regeringen ännu inte har kontaktat henne för förhandling om sitt stöd.

– Nej, förhoppningsvis kommer det att ske. Det handlar som sagt inte om den kurdiska frågan det handlar om Sveriges och världens säkerhet. De (kurdisk-dominerade YPG) besegrade barbari, dessutom har vi Sveriges feministiska utrikespolitik och det var kvinnor som kämpade. Var står vi?

Läs också: Flera Socialdemokrater gripna i Turkiet.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se