Kontakta oss

INRIKES

Omfattande kritik mot Margot Wallström: ”Kom ut ur Turkiets arsle”

Publicerat

den

SVERIGE/TURKIET Flera tunga namn inom den svenska vänstern riktar stenhård kritik mot utrikesminister Margot Wallströms tystnad när det gäller Turkiet. – Jag skäms faktiskt över hur spak Margot Wallström och regeringen är i den här frågan, säger vänsterpolitikern Jenny Bengtsson.

Turkiets anfallskrig på kurdiska områden i Syrien har väckt kraftiga reaktioner i omvärlden, inklusive här i Sverige. Någon som har reagerat extra hårt är väktaren, fackkämpen och politikern Jenny Bengtsson, som tidigare varit ersättare för Vänsterpartiet i riksdagen. Bengtsson har tidigare uttryckt starkt stöd för kurdernas frigörelse. Efter lördagens våldsamma angrepp från turkiska stridsflygplan postade hon en skarp uppmaning till utrikesminister Margot Wallström. ”Vakna nu för fan. Kom ut ur Turkiets arsle.” skriver hon bland annat.

Till Aktuellt Fokus säger Jenny Bengtsson att hon tycker att Margot Wallströms tystnad är ovärdig. Enligt Bengtsson borde det vara en självklarhet för regeringen att fördöma Turkiets brott mot de mänskliga rättigheterna.

Hur tycker du att regeringen ska agera mot Turkiet?

– Först och främst tycker jag att man ska skärpa sin ton mot Turkiet, vilket inte lär vara så svårt i och med att den är väldigt mild just nu. Att fördöma Turkiets kontinuerliga brott mot mänskliga rättigheter och terrorisering av kurder borde vara en självklarhet för regeringen men istället håller man, vad det verkar, Erdogan om ryggen. Det är inte rätt. Jag skäms faktiskt över hur spak Margot Wallström och regeringen är i den här frågan, det är så ovärdigt.

På sociala medier har du blivit rätt känd som kurdvän – Varför är den kurdiska frågan viktig för dig?

– Det kurdiska folket har kämpat länge undan förtryck, mord och förföljelser och för frihet, respekt och sitt egna land. Här har vi ett folk som i stora delar organiserar sig och krigar mot terrorism, befriar och hjälper folk på flykt och visar prov på socialistisk och feministisk rörelse i praktiken. Man organiserar sig mot alla odds egentligen – och får alltid betala ett otroligt högt pris för det. De nekas sitt land, som egentligen borde varit officiellt deras för länge, länge sedan. De blir vända ryggen medan olika regimer förföljer dem. Det är bara så fruktansvärt fel, säger Jenny Bengtsson till Aktuellt Fokus.

Vänsterledaren kräver att Wallström agerar

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver att utrikesministern agerar. I ett uttalande till Sveriges radio säger Sjöstedt att Margot Wallström borde kalla till sig Turkiets ambassadör i Stockholm och uttrycka officiell svensk kritik mot Turkiet.

– Det här är helt vidrigt. Det var ju kurderna som besegrade islamska staten, som besegrade terroristerna. Nu anfaller Turkiet för att de är rädda för att kurderna ska få frihet att styra sig själva. Det här är inte bara politiskt helt fel det här är också ett brott mot folkrätten och internationellt lag.

– Jag tycker att hon omedelbart ska kalla till sig den turkiske ambassadören i Stockholm och säga att det här kan vi inte godta. Ni måste lämna det här området i Syrien ifred, säger Jonas Sjöstedt till SR.

Sverige har hittills gett över 700 miljoner skattekronor till Turkiet via EU för att lösa Sveriges flyktingkris. Men istället för att lösa flyktingkrisen har Turkiet och turkstöttade islamister skapat nya flyktingar. Trots det har Margot Wallström hittills inte yppat ett ord om Turkiets aggressioner och öppna samarbete med islamistiska jihadister. Margot Wallström vill inte heller kommentera Jonas Sjöstedts kritik.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se