Kontakta oss

UTRIKES

Turkiska regimen åsiktsregistrerar samtliga offentligt anställda

Publicerat

den

rerdogan
TURKIET| Turkiska regimen ska nu åsiktsregistrera sina anställda som tvingas uppge uppgifter om sig själva, familjen och arbetskamrater. Den som vägrar riskerar att avskedas.

Statliga myndigheter och kommuner kräver att deras anställda ska fylla i olika typer av blanketter. De uppmanas att erkänna om de haft några kopplingar till den av regeringen terroriststämplade islamistiska Gülenrörelsen eller fackföreningar skriver tidningen Arbetet.

Det var i förra veckan som anställda tvingades att fylla i blanketter som enbart kan liknas vid åsiktsregistrering. De ska inte bara åsiktsregistrera sig själva utan också ange familjemedlemmar, sina barn och arbetskamrater. Högerregimen kräver uppgifter på om de prenumererat på särskilt namngivna tidningar och tidskrifter, däribland dagstidning Zaman, som innan den nyligen förbjöds hade en upplaga på drygt en miljon.

Anställda måste även fylla i vilka utrikesresor de gjort och vilka skolor deras barn har gått i. Dessutom tvingas de anställda uppge sina konton på sociala medier och skriva under en fullmakt där de godtar att arbetsköparen undersöker deras konton.

På en av blanketterna avslutas frågorna med en försäkran: ”Härmed intygar jag att uppgifterna jag lämnat är korrekta och fullödiga. I annat fall accepterar jag att jag blir straffad i enlighet med lag 657 om offentliganställda”.

I denna lag regleras anställningsvillkoren för anställda hos turkiska staten. Där slås också fast i vilken situation som arbetsköparen kan avskeda personalen. Enligt den jurist på det turkiska Advokatsamfundet som Tidningen Arbetet har talat med kan en vägran att fylla i de nya blanketterna i slutänden resultera i ett avsked grundat på lag 657.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se