Kontakta oss

INRIKES

Regionpolitiker: ”Vi förstod inte vad vi röstade på”

Publicerat

den

INRIKES Flera regioner i Sverige avskaffade sina beredskapslager när de antog sina senaste pandemiplaner. Flera av politikerna berättar nu att de inte förstod vad de röstade fram.

I samband med Coronakrisen har det visat sig att Sverige varit dåligt förberedda på en pandemi. I samband med detta har Sveriges radio gjort en granskning som visat att flera regioner valt att avskaffa sina beredskapslager när de antog sina pandemiplaner. Att det inte funnits några beredskapslager har lett till att det saknats bland annat skyddsutrustning som behövs för att bekämpa Coronaviruset.

Två av regionerna som valt att att inte ha något beredskapslager i sina pandemiplaner är Stockholm och Västra Götaland. SR har varit i kontakt med flera politiker men enbart socialdemokraten Dag Larsson, som var oppositionsråd i Stockholm när pandemiplanen antogs 2011 ställde upp på en bandad intervju. Larsson säger att han inte förstod vad han röstade igenom.

– Att de skrivningarna (om att regionen ska hålla lager, red. anm.) försvann i den nya pandemiplanen, det var jag inte alls medveten om, och blev inte heller uppmärksammad på.

– Jag önskar att jag blivit det, då hade jag kunnat bråka om det. Men jag kände inte ens till det, jag förstod inte att beredskapslagren försvann, säger Larsson till Sveriges radio.

Flera andra regionpolitiker har blivit tillfrågade och svarat ungefär samma sak, de förstod inte att de avskaffade beredskapslagerna. Dåvarande andremannen i Västra Götaland moderaten Johnny Magnusson erkänner också att han inte visste att han röstade för att avskaffa beredskapslagerna 2013.

Andra regionpolitiker som uttalat sig är moderaten Filippa Reinfeldt och liberalen Birgitta Rydberg. De påstår att ingen uppmärksammade de om lagerfrågan. Rydberg skyller på att lagerfrågan bara var ett i mängden bland många andra ärenden som klubbades igenom på samma sammanträde.

Reinfeldt avskaffade de statliga beredskapslagerna
Tidigare fanns det statliga beredskapslager inom sjukvården. Då var det de statliga apoteken som hade huvudansvaret. 2009 valde alliansregeringen att avskaffa det svenska apoteksmonopolet vilket också ledde till att kravet på apotek skulle tillhandahålla beredskapslager slopades.

Enligt de borgerliga politikerna skulle den fria marknaden lösa problemet och de nya privata apoteken skulle bygga upp egna beredskapslager. De nya apoteksföretagen ansåg att beredskapslager var för dyrt så det skapades aldrig några. Det material som fanns i de tidigare beredskapslagerna förstördes eller såldes ut.

Göran Hägglund var socialminister och den drivande i avskaffandet av apoteksmonopolet. Han har tidigare erkänt att avskaffandet och privatiseringen var ett misstag. Hägglund ångrar att de avskaffade kravet på beredskapslager.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se