Kontakta oss

INRIKES

Korrupt moderatledare kan bli skatteförsörjd i nio år

Publicerat

den

INRIKES Först avslöjades hon med att ha fifflat, sen blev hon sjukskriven efter dåligt samvete, i veckan avgick hon och nu kommer hon kunna bli belönad med politikerpension. Notan får skattebetalarna stå för.

Kommunalrådet Maria Rydén tjänade över 62 000 kronor i månaden men trots det började hon fiffla med skattepengar. Tidningen GT avslöjade bland annat att Rydén vid minst elva tillfällen varit på semester samtidigt som hon har plockat ut ordinarie lön. På så sätt kunde moderatledaren spara drygt 3000 kronor i månaden. Efter att det giriga beteendet blev känt för allmänheten sade Maria Rydén att hon hade dåligt samvete och att hennes beteende var pinsamt, därefter sjukskrevs hon för att sedan meddela sin avgång.

Som en följd av att Maria Rydén varit kommunalråd sedan 2010 har hon rätt att få ut politikerpension tills den dag hon fyller 65 och blir ålderspensionär. I Maria Rydéns fall innebär det att hon skulle kunna plocka ut 24 612 kronor i månaden i nio år. Det berättar Expressen.

Totalt rör det sig om drygt 2,5 miljoner kronor i så kallad visstidspension. Men denna betalas inte ut automatiskt. För att få ut pensionen måste Maria Rydén först ansöka om den. Enligt det nuvarande systemet har hon full rätt att bli försörjd av skattebetalarna, en möjlighet som få politiker låter bli att utnyttja.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se