Kontakta oss

UTRIKES

Två års fängelse för slöjprotest i Iran

Publicerat

den

PATRIARKATET Den Iranska regimen har dömt en kvinna till två års fängelse för att ha tagit av sin slöja i protest mot slöjtvånget. För lindrig enligt chefsåklagaren.

Narges Hosseini, en 32-årig kvinna protesterade mot Irans slöjtvång genom att ta av sig sin slöja i samband med den protestvåg som nyligen sköljde över landet. Hosseini blev gripen i slutet av januari och har nu blivit dömd till två års fängelse, det meddelar Centret för mänskliga rättigheter i Iran, CHRI.

Teherans chefsåklagare Abbas Jafari Dolatabadi har kritiserat domen och sagt att straffet på två års fängelse var för milt. I ett uttalade från Dolatabadi framgår det att Hosseini har överklagat domen.

Human Rights Watch, HRW har kritiserat domen och släppt ett uttalande om fallet:

– I årtionden har Iran påtvingat kvinnor en obligatorisk klädkod som bryter mot deras grundläggande frihet att uttrycka sig. De begränsar de ekonomiska och sociala möjligheterna för de kvinnor som vägrar, säger Sarah Leah Whitson från HRW.

I februari 2017 utökade S+MP-regeringen Sveriges relation och inledde nya handelsavtal med den islamistiska regimen. Vilket blev en kassako för svenska kapitalister och Irans islamister, bland annat ökade handeln med 94 procent och omsatte nästan fyra miljarder kronor. Under regeringens statsbesök i Iran vägrade den svenska regeringen protestera mot slöjtvånget.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se