Kontakta oss

EKONOMI

Rika mer benägna till skattesmitning

Publicerat

den

EKONOMI| Den allra rikaste bråkdelen av befolkningen står för majoriteten av all skattesmitning. Det visar en ny studie genomförd av nordiska forskare.

Forskarna har kommit fram till att de 1000 rikaste familjerna i Sverige sammanlagt ansvarar för hälften av alla svenska skattepengar som undanhålls den svenska staten genom skattesmitning. Det rör sig om mer än 30 procent av den skatt som respektive hushåll skulle ha betalat.

Studien pekar på att skattefusket ökar ju högre upp i inkomstgrupperna man kommer, och att överklassen står för den absoluta majoriteten av fusket. Jämförelsevis så står det svenska folket i sin helhet endast för 3 % av skattefusket.

Forskarna har upptäckt att i princip alla Schweiziska bankkonton används till skatteflykt. Det har man kunnat konstatera genom faktum att 95 % av dessa konton inte är deklarerade i kontoinnehavarens hemland.
Studien grundar sig i de uppgifter som kommit fram i bland annat Panamaläckan och ’Swissleaks’. Man har även analyserat mängder med data från Skatteverket och SCB.

– Nu är det dags att sluta dalta med de rika. Nu vet vi mer om hur utbrett skattefusket är bland de rikaste, självklart måste samhället bekämpa brott där, skriver SSU:aren Jonas Bergström i en krönika i Folkbladet.

Samtidigt höjer Moderaterna rösten för att myndigheterna ska rikta udden mot bidragsfusket bland fattiga och arbetslösa. När EU-parlamentet röstade om att införa hårdare regler för att motverka skattesmitning och skattedumpning i juli förra året valde Sverigedemokraternas och Moderaternas att rösta emot.

Studien i sin helhet går att läsa här: http://gabriel-zucman.eu/files/AJZ2017.pdf

Maria Johansson
maria.jonsson@aktuelltfokus.se