Kontakta oss

INRIKES

Ulf Kristerssons värsta korruptions-skandaler

Publicerat

den

Foto: News Öresund - Johan Wessman

VAL2018 Med bara dagar kvar till valet listar Aktuellt Fokus moderatledaren Ulf Kristerssons värsta korruptions-skandaler. Trots sina drygt 45.000 medlemmar lyckades inte M hitta en fläckfri kandidat till statsministerposten.

I Moderaternas extrastämma i oktober förra året valdes Ulf Kristersson till Moderaternas nya ordförande. Trots sina drygt 45000 medlemmar lyckades inte Moderaterna hitta en statsministerkandidat med ett rent förflutet. Aktuellt Fokus listar Ulf Kristerssons värsta korruption-skandaler:

1. Tog en lägenhet avsedd för svårt sjuka och hemlösa

Som socialborgarråd i Stockholm Stad bosatte sig Ulf Kristersson i en lägenhet avsedd för svårt sjuka och hemlösa. Lägenheten tillhörde föreningen Ersta Diakoniasällskap som Stockholm Stad köpt tjänster av. En förundersökning om mutbrott mot Kristersson inleddes men lades snabbt ner.

2. Mörkade handel med barn

2005 uppdagades en härva med kidnappningar av barn i Kina som senare såldes för adoption till Europa och USA. Som ordförande för Adoptionscentrum valde Kristersson att lägga locket på skandalen, trots att flera av de adoptioner som Adoptionscentrum förmedlat skett genom skandalbarnhemmen i Kina.

När röster höjdes för för en skärpning av lagstiftningen runt adoptioner för att undvika människohandel var Kristersson en stark förespråkare i debatten mot att avgiften till barnhemmen skulle sänkas.

3. Fuskade sig förbi bostadskön

Under sin tid som socialförsäkrningsminister i regeringen Reinfeldt rundade Ulf Kristersson bostadskön i Stockholm Stad och bosatte sig tillsammans med sin fru en attraktiv lägenhet. Lägenheten förmedlades inte genom Stockholms bostadskö utan genom vänskapsförbindelser med bostadskapitalisten Stefan Ränk, VD för bolaget Einar Mattsson. Samma bolag som Kristersson tidigare sålt ut 1200 allmännyttiga lägenheter till.

4. Anlitade svart städhjälp

Kristersson har i intervjuer erkänt att han anlitat svart städhjälp större delen av år 2001. Moderatpolitikern betalade sin städhjälp 70-80 kr i timmen.

5. Åkte taxi för 113.000 kr

Alla riksdagsledamöter tilldelas ett gratis SL-kort och ska enligt lag åka kollektiv. Endast om en nödsituation uppstår ska de kunna ta taxi och sedan lösa in kvitto för taxi-resan. Under 2015-2016 åkte Kristersson 668 taxiresor och lät skattebetalarna stå för kostnaden. ”-Jag bor i Strängnäs och har ofta bagage med mig över natten” angav Kristersson som förklaring till tv 4 när kvitto-skandalen uppdagades.

Läs också: Extremisten förnekar Pinochetts brott mot mänskligheten – här hyllas han av Kristersson

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se