Kontakta oss

LEDARE

Det är dags att avgå Ulf Kristersson

Publicerat

den

LEDARE Moderaterna blev valets största förlorare. Efter valfiaskot borde Ulf Kristersson verkligen avgå från posten som partiledare.

Sedan 2010 har Moderaterna tappat tio procentenheter. Partiet som brukade ligga på 30 procent i mätningarna har rasat till cirka 19 procent på bara två val. Fiaskot är ett faktum. Moderaterna har inte gjort sämre ifrån sig sedan Bo Lundgren var partiledare.

Ute i kommunerna talas det om parlamentariska käftsmällar. I Göteborg tappade Moderaterna nästan 8 procent och har bara 14,5 procents väljarstöd nu. Hos överklassen i Danderyd har tio procent av väljarna övergett Moderaterna. I huvudstaden har M tappat drygt 6 procent. Ungefär samma tendenser kan man även se i Boden, Jönköping, Hörby och en rad andra kommuner.

Resultatet är tydligt. Väljarna litar inte på Moderaterna och Ulf Kristersson.

I princip alla moderata partiledare som har gjort så stora valförluster som Kristersson har gjort har avgått. När Anna Kinberg Batra ledde partiet räckte det i princip med dåliga opinionsmätningar för att avgångskraven skulle eka. Vilket i sin tur ledde till att Ulf Kristersson tog över ledarskapet för att rädda Moderaterna från en pinsam valförlust.

Ulf Kristersson blev aldrig den Messias som Moderaterna hade hoppats på. Istället blev han valets största förlorare.

Egentligen är det inte speciellt konstigt. Ulf Kristersson har tillhört ledarskiktet inom Moderaterna sedan årtionden. Han är en del av den gamla makten och sedan han tog över partiledarskapet har han inte tillfört partiet några som helst nya idéer. Han är helt enkelt en pratkvarn som inte kan leverera.

Med tanke på omständigheterna kring Anna Kinberg Batra, Fredrik Reinfeldt och Bo Lundgren vore det rent ut sagt märkligt om Ulf Kristersson inte lämnar över ledarskapet till nya förmågor. Dags att avgå Kristersson.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se