Kontakta oss

INRIKES

Unga afghaner kräver höjda pensioner för landets pensionärer

Publicerat

den

Foto: Demos Stockholm

SITTSTREJKEN ”Höj pensionerna!”, ”Höj LSS-stödet”, ”Stöd BB-ockupationen”, ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan”. Med gigantiska banderoller intog de unga sittstrejkande afghanerna Norra Bantorget i Stockholm. Rörelsen bestående av ensamkommande flyktingbarn och ungdomar från Afghanistan, som i 28 dagar och nätter protesterat på Stockholms gator sträckte ut en hand till andra sociala kamper i landet.

– En och två bli starkare, två och tre blir starkare, tre och fyra blir toppenbra stark, sa rörelsens talesperson Fatemeh Khavari i tal på lördagseftermiddagen.

Sittstrejken har under den senaste veckan efter skolstarten flyttat runt på landets skolor. Unga afghaner tillsammans med sina vänner kräver att utvisningarna till Afghanistan stoppas och att alla ensamkommande ungdomar som kommit de senaste åren får amnesti i Sverige. Nu breddas rörelsens kamp ytterligare.

– Pensionärerna som byggt det här landet ska inte behöva lida, sa Khavari i sitt tal och förklarade att pensionärer och ensamkommande flyktingbarns välfärd och rättigheter inte står mot varandra.

Stöttar BB-ockupanterna

De unga afghanerna hyllade även BB-ockupationen i Sollefteå.

– Ingen hade trott att vi skulle utmana makten med vår sittstrejk och ingen hade trott att kvinnor och barn skullle ockupera ett BB, men vi är rörelser som vägrar vara tysta. Vi stödjer BB-ockupationen!

Khavari talade även om att stödet till människor med behov av personlig assistans/LSS måste höjas.

– Det är våra vänner som inte för hjälp när regeringen gör det svårare för de med funktionsvariation att få stöd, det är vi som är framtida personliga assistenter. Vi behöver er styrka, ni som ofta slagits hela livet, så som vi, för att få leva på lika villkor.

På den historiska platsen Norra Bantorget, framför statyn föreställande den socialdemokratiske landsfadern Hjalmar Brantning uppmanade Khavari och hennes rörelse till gemensam kamp och demonstrationer över hela landet den 12 september i samband med riksdagens öppnande.

– När riksdagen öppnar den 12 september så ska vi demonstrera i hela landet. Där pensionärer finns, där mammor och pappor finns, där gravida kvinnor finns, där du som inte kan gå eller se finns, där du som väntar på svar från migrationsverket finns, du som sittstrejkar i skolan finns, där ska vi demonstrera. Vi finns i hela landet för det är vi som är människorna. Vi är den nya folkrörelsen tillsammans, sa Khavari.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se