Kontakta oss

KRÖNIKA

Sittstrejkarnas flytt är en symbolisk örfil på socialdemokratin

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin 

KRÖNIKA De unga afghanernas flytt till Norra Bantorget är en örfil på Socialdemokraterna, åtminstone om man ser till nuvarande situation och socialdemokratins historia.

De sittstrejkande afghanska ungdomarna på Medborgarplatsen i Stockholm har ansökt om nytt tillstånd på Norra Bantorget. Valet av  plats ses av många som en symbolisk örfil i ansiktet på Socialdemokraterna. Detta eftersom de bär det yttersta ansvaret för regeringens förda flyktingpolitik och har makten att stoppa utvisningarna till krigets Afghanstan. På grund av den restriktiva invandringspolitiken skickas nu ungdomar till krig och terror, vilket innebär att manifestationen definitivt ska ses som en protest mot den förda socialdemokratiska politiken.

”Röda torget”

Norra Bantorget bär en djup historisk anknytning till arbetarrörelsen och Socialdemokraterna. Då partiet fortfarande respekterade arbetarrörelsens ideal var det här som partiet höll sin första tillståndsgivna demonstration i Stockholm. Över 40 000 människor slöt upp under de röda fanorna och fler skulle de bli genom åren.

Mellan 1902 och 1940 var Norra Bantorget Socialdemokraternas samlingsplats för Stockholms första majdemonstrationer, vilket gav Norra Bantorget smeknamnet ”röda torget”. Än idag avslutas samtliga S-märkta första majdemonstrationer på platsen.

Även den så kallade LO-borgen är belägen vid torget, tillsammans med flera offentliga konstverk som hyllar socialdemokratin – däribland Hjalmar Branting-monumentet, Anna Sterkys minne och statyn över August Palm.

Från internationell solidaritet till Talibanernas nyttiga idioter

Socialdemokraternas förankring till Norra Bantorget är minst sagt stor. I mer än hundra år var det här socialdemokratin krävde internationell solidaritet och påstod sig stå upp för arbetarklassen. Men med tiden har socialdemokratins röda flaggor gulnat, och med färgförändringen har politiken också förändrats. Från internationell solidaritet och folket främst till att skicka ungdomar till krig och terror samtidigt som man har sålt arbetarrörelsens forna ideal till lobbyister och globalister. Det är inte så konstigt att allt fler gräsrötter inom socialdemokratin drömmer om ett svenskt Podemos.

I Afghanistan är situationen inte speciellt lätt. De ungdomar som utvisas dit har allt som oftast ingen som helst anknytning till landet. Dom hamnar ofta i svår fattigdom och hemlöshet, samt riskerar att dödas i terrorattacker. Utsattheten utnyttjas av kriminella nätverk och islamister som Talibanerna och Islamska Staten. Ungdomarna som värvas går oftast inte med på grund av ideologiska skäl, istället handlar det om pengar, någon form av trygghet eller rädsla. Allt detta vet den sittande regeringen. Men ändå fortsätter dom skicka ungdomar rakt i händerna på islamisterna.

Sittstrejkarnas symboliska örfil på Socialdemokraterna är uppenbarligen behövlig. Förhoppningsvis kan den få fler sossar att vakna upp.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se