Kontakta oss

NOTISER

Ungmoderater censurerar satir på Facebook

Publicerat

den

fotografiska 2
HÖGERN
| När Moderata Ungdomsförbundet mötte mothugg från humorister på Facebook valde det borgerliga ungdomsförbundet att censurera satiren ifråga.

Sedan den första februari är det gratis entré på statliga museer i Sverige. Med anledning av detta har det privata galleriet Fotografiska i Stockholm anmält staten till konkurrensverket. I sin anmälan hävdar galleriet att den kostnadsfria entrén kommer konkurrera ut dem. Marknadsliberalerna i Moderata Ungdomsförbundet, MUF, var inte sena med att försvara det privata företaget.

MUF planerade dessutom en stödaktion för galleriet under namnet ”Backa Fotografiska – stå upp för den fria kulturen”. Resultatet blev inte vad ungmoderaterna väntat sig.

I sann liberal anda lämnade MUF Facebook-eventet öppet så att vem som helst kunde skriva i det. Snabbt togs eventet över av humorister och satiriker som gjorde sig lustiga över MUF:s absurda agerande.

– Jag har en del teckningar och affischer hemma och försöker få vänner och bekanta att betala inträde. Affärerna går ganska trögt så jag borde väl kunna anmäla Malmö Museer, skriver en 25-årig humorist i Skåne.

– Tycker personligen det är problematiskt att man kan gå till Fotografiska på en tvångsfinansierad, icke konkurrensutsatt trottoar. Jag vill inte betala för någon annans museibesök och det innefattar promenaden dit, skriver en 21-årig student.

– Det är problematiskt att ni levererar lulz (skratt) så här gratis. Ni utsätter ju professionella komiker för nackdelar, skriver en satiriker från Göteborg.

Det inlägg som fick flest antal gilla-markeringar, runt 300, var en Facebookanvändare som påpekade att Fotografiska när det etablerades fick kraftigt rabatterad hyra av Stockholm stad, som då leddes av Moderaterna. MUF valde då att stänga ner kommentarfunktionen och censurerade alla inlägg på sidan.

Moderaternas ungdomsförbund har i sitt principprogram antagit starka formuleringar till stöd för yttrandefrihet i Sverige och i världen. Frågan är om MUF:s agerande på Facebook lever upp till det egna principprogrammet?

fotografiska

fotografiska 3

fotografiska 4

fotografiska 5

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons