Kontakta oss

INRIKES

Uppsalaforskare kritisk till högkostnadsskydd för tandvård: ”Bailar ut tandborstslarvarna”

Publicerat

den

INRIKES Efter Vänsterpartiets krav om att högkostnadsskyddet även ska innefatta tandvården, valde Uppsalaforskaren och tidigare medarbetaren vid Konjunkturinstitutet, Niklas Bengtsson att förkasta förslaget. Enligt Bengtsson löser högkostnadsförslaget bara ut människor som har slarvat med tandborstningen. Det skriver han själv på Twitter.

Uppsalaforskaren har tidigare varit med om att ta fram rapporter om inkomstklyftorna och fattigdomen i Sverige till Finanspolitiska rådet. I underlagsrapporten, ”Löner, sysselsättning och inkomster: ökar klyftorna i Sverige?”, jobbade Niklas Bengtsson som researcher. I rapporten tog han bland annat fram fakta som visar att den svenska fattigdomsutvecklingen går åt helt fel håll. ”Mått på ”relativ fattigdom” ger en annan bild av fattigdomsutvecklingen. Den relativa fattigdomen har ökat starkt från mitten av 00-talet och ökningen under hela perioden 1995–2012 motsvarar ungefär en fördubblad andel relativt fattiga.” skriver Bengtsson i underlagsrapporten till Finanspolitiska rådet.

Men trots att Niklas Bengtsson är högst medveten om att fattigdomen har ökat i Sverige har han ingen förståelse för sambandet mellan människors klasstillhörighet och deras tandhälsa. Istället menar han på att skattesubventionerad tandvård redan finns. För drygt en månad sedan släppte Pensionärernas riksorganisation en Kantar Sifo-undersökning om pensionärernas tandhälsa. I rapporten framgår det att över 150 000 pensionärer avstår från tandvård på grund av ekonomiska skäl.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se