Kontakta oss

EKONOMI

USA:s statsskuld till Kina mer än tusen miljarder dollar

Publicerat

den

iFOKUS USA:s statsskuld till Kina är nu uppe i över tusen miljarder dollar. Samtidigt fortsätter USA stagnera.

Att det är landets unika system och planekonomin som har tagit Kina från ett utvecklingsland till världens näststörsta ekonomi på nolltid är det få experter som motsäger sig. Fortsätter de kinesiska framgångarna som de har gjort kommer Kina vara världens största inom några år.

Ett land som fortsätter stagnera är USA. Den amerikanska kapitalismen fortsätter att skörda hemlöshet och svält samtidigt som landets ekonomiska resurser dräneras och kontrolleras av den rika makteliten. På senare år har USA även kritiserats hårt för bristande mänskliga rättigheter. I skrivande stund hålls tusentals flyktingbarn separerade från sina föräldrar i fängelselika miljöer. USA har även kritiserats för sitt samröre med terrorister och har bland annat samarbetat med Al Qaida i Yemen och är ansvariga för hundratusentals dödsfall i Mellanöstern sedan 2000-talets början.

Ekonomiskt har USA gjort sig totalt beroende av Kina. I skrivande stund är USA:s statsskuld till Kina otroliga 1,17 biljoner dollar. Alltså mer än tusen miljarder dollar vilket motsvarar motsvarar 8914 000 000 000 svenska kronor med dagens valutakurs.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se