Kontakta oss

NOTISER

Uttalande från Kontrapunkt: ”Sista natten på Kontrapunkts akutboende”

Publicerat

den

kontrapunkt
MALMÖ
| Kontrapunkt utsätts just nu för repression av myndigheter som en följd av att Kontrapunkt har valt att härbärgera hemlösa romer. Kontrapunkt är sedan tidigare kända för sitt enorma arbete under flyktingvågorna kom till Malmö. Samtidigt som myndigheterna inte redde ut situationen hjälpte Kontrapunkt med flera drygt 17 000 människor.

Nedanstående är ett offentligt uttalande från Kontrapunkt i Malmö.

Inatt är sista natten på Kontrapunkts akutboende

Imorgon stänger vi vårt tillfälliga akutboende för romska eu-migranter. I lördags var sista natten som Johanneskyrkan hade öppet. Redan för en månad sen stängde kommunens härbärge. Därmed står alla romska eu-migranter i Malmö utan något alternativ överhuvudtaget för övernattning, eftersom staden dessutom är principiellt emot uppställningsplatser för husvagnar, en lösning som andra städer fått att fungera.

Både Kontrapunkt och Johanneskyrkan har fått hotbrev om straffavgifter och vite för att bedriva härbärge utan bygglov, trots att båda lösningarna varit tillfälliga akutlösningar när kommunens insatser inte kunnat tillgodose behoven. Stadsbyggnadskontoret säger till Skånskan att vi ska ”se det som en markering för framtiden”. Vi har snart slut på ord för att beskriva hur det känns att ta ett ansvar där samhället inte räcker till, eller inte vill ta det, och för det bara bli motarbetade och mötas av misstänksamhet.

Det är ett stort demokratiproblem när kommunen inte lyckas ta vara på civilsamhällets engagemang och resurser, och vi ser med stor oro på den utvecklingen i Malmö.
När det kommer till frånvaron av tillräckliga insatser för utsatta romska eu-medborgare, så har även FN och Europarådet nyligen riktat kritik mot Sverige och särskilt nämnt Malmö.

Vi motsätter oss den politik som förs nu och som går ut på att göra det så svårt och ”oattraktivt” som möjligt för oönskade människor att befinna sig i Malmö och i Sverige generellt. Oavsett om det riktas mot utomeuropeiska flyktingar som flyr krig och förföljelse eller romska migranter som flyr diskriminering och fattigdom. Ett bra samhälle är ett som inte gör skillnad på människor, där vi gör allt vi kan för att stötta de som behöver extra stöd.

Vi kommer kommer att fortsätta jobba på många olika sätt för att stötta både denna och andra utsatta grupper. Men just nu uppmanar vi akut hela Malmö att vara solidariska med de som återigen endast har gatan som alternativ.

Ge pengar till de som tigger och köp tidningar, pins, blommor av de som säljer. Ni som har möjlighet – erbjud jobb! Detta är ett säkert sätt att veta att hjälpen når precis de som är i mest behov av den. Ge en möjlighet att duscha och tvätta kläder. Hjälp också till med bostadslösningar, lägenheter eller rum. Ett annat sätt är att erbjuda plats att ställa en husvagn eller bil att sova i.

Vi är tacksamma för allt stöd som hittills visats för oss. Av säkerhetsskäl valde vi att inte vara offentliga med detta arbetet på samma sätt som med flyktingmottagandet, och har därför inte kunnat be om hjälp på samma sätt som då. Men för de som vill stötta oss ekonomiskt för att täcka de kostnader vi haft de senaste månaderna så tar vi ödmjukt emot hjälp.

/Kontrapunkt

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

 

Fortsätt läsa
Annons