Kontakta oss

INRIKES

Vad gör Ebba Busch Thor bland ledamöterna på riksdagens hemsida när hon bara är kommunpolitiker?

Publicerat

den

INRIKES Trots att Ebba Busch Thor bara är kommunpolitiker i Uppsala så presenteras hon bland riksdagsledamöterna på riksdagens hemsida, riskdagen.se. Därmed kan allmänheten få intrycket av att hon skulle vara folkvald riksdagsledamot. Hos Riksdagsförvaltningen skyller man på gällande regelverk men medger att man kunde vara tydligare.

När jag ringer till Carina Larsson vid Riksdagsförvaltningen känner hon först inte till att Ebba Busch Thor står listad bland riksdagsledamöterna. Medan vi pratar går hon själv in på riksdagens hemsida och tittar. På frågan om varför Ebba Busch Thor står listad bland ledamöterna ber Carina Larsson att få återkomma med ett svar om några minuter. Efter en stund ringer hon upp och förklarar varför. Dom har bara valt att ha det så.

– Vi har valt att lista alla partiföreträdare för riksdagspartier. Det innebär en grupp som omfattar partiledare, partisekreterare och gruppledare. När det gäller partiledare och partisekreterare så kan det vara person som inte är ledamöter men vi har ändå valt att ha med dem i den här gruppen. När det gäller gruppledare är dem alltid riksdagsledamöter, så man kan inte vara gruppledare utan att vara vald riksdagsledamot. Men det är skälet till varför du hittar Ebba Busch Thor här, förklarar Carina Larsson.

Skäravbild från riksdagens hemsida

Viid en första anblick på hemsidan kan människor få uppfattningen av att Ebba Busch Thor är riksdagsledamot. Ni tror inte att människor kan känna sig lurade och få uppfattningen om det inte tydligt framgår att hon faktiskt inte är folkvald?

– Informationen på riksdagens webbplats ska vara korrekt och så långt som möjligt presenterad på ett sätt som gör att missuppfattningar undviks.

Även sökresultat kan vilseleda väljarna

Ska ta upp frågan i utvecklingsarbetet

Carina Larsson medger dock att riksdagen kan vara tydligare på sin hemsida. Dessutom uppger hon att Riksdagsförvaltningen kommer ta upp frågan i sitt kontinuerliga utvecklingsarbete för webbplatsen efter att Aktuellt Fokus hört av sig om KD-ledaren Busch Thor.

– Även om basinformationen är korrekt visar exemplet du pekar på att vi kan vara mer tydliga om vilket uppdrag personer som presenteras på webbplatsen har, framför allt i de fall när personer är företrädare för ett riksdagsparti utan att vara riksdagsledamöter. Vi tar därför med oss din fråga i vårt kontinuerliga utvecklingsarbete för webbplatsen, Säger Carina Larsson till Aktuellt Fokus.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se