Kontakta oss

INRIKES

Kirunanazist heilade på krogen – döms till böter

Publicerat

den

KIRUNA NMR-nazisten gjorde hitlerhälsning på en vimmelbild som spreds vidare på krogens Facebooksida. Nu döms han för hets mot folkgrupp.

Den 21-åringa nazisten har dömts till dagsböter av Gällivare tingsrätt för hets mot folkgrupp. Mannen, som tidigare är ostraffad, förnekade brott och hävdar att han bara gjort en vanlig hälsning en förklaring som rätten finner ”krystad och konstruerad”.

Det var den 7 januari som den 21-årige mannen, och en vän till honom, fotograferade sig själva inne i en fotoautomat på en nattklubb i Kiruna. På fotografierna, som har en ram av animerade snöflingor, ser man tydligt hur de båda männen heilar in i kameran. Tre av fotografierna lades upp på krogens öppna Facebooksida men plockades ner när ansvariga upptäckte publiceringen.

21-åringen, som är aktiv medlem i den nazistiska terrororganisationen Nordiska motståndsrörelsen, kunde snabbt identifieras och anmäldes för hets mot folkgrupp. Mannens nazistiska aktiviteter är kända på orten och i polisens förundersökning framgår det bland annat att han har setts sätta upp klistermärken för terrororganisationen runt om i Kiruna.

Gästskribent
redaktionen@aktuelltfokus.se