Kontakta oss

INRIKES

Anklagades för att ha blåst 2000 sverigevänner på en halv miljon – Drog utomlands – Möt Fria Tiders chefredaktör Widar Nord

Publicerat

den

afgravbild00221

INRIKES | Fria Tider anklagades för att ha blåst 2000 sverigevänner på en halv miljon kronor. När kritiken började spridas på Flashback drog Fria Tider-grundaren och chefredaktören, Widar Nord utomlands.

Aktuellt Fokus har riktat fokus på Fria Tider och den skuldtyngda chefredaktören Widar Nords hantering av insamlingen till det påstådda åtalet mot Expressens Thomas Mattsson. Bakgrunden till att man från första början ville åtala Thomas Mattsson var på grund av Expressens avslöjande reportage om rasistiska näthatare. Reportaget hade grävts fram av bland annat Expressens grävgrupp och det prisbelönta journalistkollektivet, Researchgruppen.

Det var den 31 mars förra året som Fria Tider basunerade ut nyheten att insamlingen på en halv miljon var avklarad. Insamlingen riktade sig mot den sverigevänliga rörelsen och var avsedd för att väcka åtal mot Expressens Thomas Mattsson. På Fria Tiders sajt kunde man läsa: ”Vi har prioriterat det fall som ser ut att ha bäst förutsättningar att resultera i en fällande dom. I övrigt vill jag låta målsäganden och den advokatbyrå som tar sig an det här ärendet själva välja i vilken utsträckning information kommuniceras ut. Men självklart kommer vi att bevaka den här rättegången noga och återkomma med löpande rapportering om vad som händer, avslutar Widar Nord.”.

Insamlingen inleddes den 11 december 2013. Initiativtagare var Fria Tiders chefredaktör, Widar Nord. På Fria Tiders ledarblogg manade han den sverigevänliga rörelsen att skänka pengar till Fria Tiders Rättsfond. Rubriken löd: ”Insamling: Nu åtalar vi Expressen”. Längre ned i texten kunde man även läsa: ”Stoppa åsiktsregistreringen Stöd Fria Tiders rättsfond Vi samlar för närvarande in medel för att åtala Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för förtal, i anledning av åsiktsregistreringen av Fria Tiders, Exponerats och Avpixlats läsare. Samtliga tre sajter stöder insamlingen. Om åtal mot Mattsson inte väcks har du rätt att få tillbaka dina pengar.”

Den 2 maj samma år publicerar Widar Nord ett tiggarbrev på Fria Tiders ledarblogg

I tiggarbrevet skriver Nord, ”Pengarna ska användas för att åtala Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson för grovt förtal eller förtal.” och ”JK, som planerar att åtala den 42-årige chefredaktören för brott mot tystnadsplikten i yttrandefrihetsgrundlagen i anledning av samma händelse. De båda processerna avser dock olika brott och Fria Tiders insamling har därför fortsatt.”. Vidare i texten framgår det även att Fria Tider ämnade att ägna sig åt ”bevisinsamling” mot Expressens Thomas Mattsson. I inlägget ber den 30-åriga chefredaktören återigen läsarna om fortsatta donationer.

Efter att pengarna hade samlats in återkom Fria Tider aldrig med någon löpande rapportering. Via nyckelordssökningar på Fria Tiders sajt kan man endast se en relevant nyhet om den tilltänkta målsägaren, docenten Jim Olsson. Artikeln är daterad den 2 juni 2014, drygt två månader efter att 525 000 kronor hade samlats in. Nästan ett halvår efter det, den 16 november ger sajten en uppdatering i fallet. Under notisen, ”Omstridd kvällstidning fyllde 70”, lät man meddela att flera förseningar kring fallet hade ägt rum. Även ett så kallat ”byte av advokat” hade gjorts enligt enligt Fria Tider. I notisen uppgav man även att åtalet mot Expressens ansvariga utgivare skulle ha väckts kring julen 2014.

Någon rättsfond existerar inte enligt Skatteverket

Enligt Skatteverkets Kristina Bejke flyttade Widar Nord dessutom utomlands i början av året. Ej heller kan handläggaren finna något som tyder på att en fond verkligen har upprättats. När Skatteverket gör slagningar åt Aktuellt Fokus visar det sig att varken Widar Nord eller FT News Group som äger Fria Tider har registrerat någon stiftelse, vilket är en grundförutsättning om man ska driva en fond enligt skatteverket.

– Vi kan se att han skrev sig i Prag den 9 januari i år säger Kristina Bejke när Aktuellt Fokus ringer för att kontrollera uppgifterna. Widar Nords senaste adress i Sverige är enligt Skatteverket en så kallad Care of-adress på Flintbacken 2 i Stockholm. Care of-adressen gick till företaget, Vizi Sverige AB. Enligt Skatteverket slutade adressen gälla den 24 augusti 2012. En dryg månad senare gick Vizi Sverige AB i konkurs. Enligt Skatteverket anmäldes aldrig någon ny adress förrän dess att Nord lämnade Sverige.

Besvikna och lurade sverigevänner

Den 2 januari i år skriver signaturen Floragatan på Flashback: ”Men med tanke på att många donerade pengar till detta så vore det naturligt att hålla folk uppdaterade, om än så bara med ”det rullar på” eller ”det kommer att dra ut ytterligare på tiden”. Jag har kanske missat något, någon som vet mer?”. Han får medhåll av signaturen, FarbrorBerit; ”Men vi är en månad efter jul nu. Ett sketet pressmeddelande kostar inte så mycket så vad är problemet? Har de supit upp pengarna?”. Signaturerna är långt ifrån de enda som har reagerat på tystnaden kring Fria Tider och Widar Nords hantering av pengarna. Samma tidsperiod som kritiken börjar komma igång på allvar väljer Widar Nord att flytta från Sverige.

I slutet av febexponeratpedofilruari i år gör den pedofilanstrukna hatsajten Exponerat, som Widar Nord erhållit stöd från, en uppdatering om fallet.

I uppdateringen låter man meddela att något åtal och tilltänkt rättegång inte längre är aktuellt. Exponerat låter däremot meddela att pengarna ska finnas till docent, Jim Olssons förfogande. Den pedofilanstrukna samarbetspartnern till Widar Nord skriver också att det är oroande att ”locket är på från Fria Tiders håll”. Många sverigevänner reagerar över att det är Exponerat och inte Fria Tider som gör en uppdatering om fallet.

Någon egentlig förklaring till varför den så kallade målsägaren, Jim Olsson inte har väckt enskilt åtal och tvingat Thomas Mattsson till rättegång ger man inte. Istället skyller man på att ingen av Sveriges advokater ska ha varit villig att driva fallet. Enligt Advokatsamfundet finns det över 5000 advokater i Sverige. Med en halv miljon kronor i ryggen i över ett år borde den ruggslitna SD-sympatisören rimligtvis ha kunnat nå en av dessa 5000 registrerade advokater. Speciellt då Fria Tiders delägare, Tobias Riddestråle är utbildad jurist och bedöms ha goda kontakter inom Advokatsamfundet trots sin tidigare uteslutning på grund av fascistiska kopplingar.

Kommentarsfältet på hatsajten fylls snabbt på med besvikna kommentarer. Signaturen Orchid skriver: ”Jag köper inte resonemanget om att det inte skulle finnas advokater som kan tänkas hjälpa Jim.”. Signaturen Grävskopan skriver, ”Om nu alla Sveriges advokater skulle vara både ryggradslösa och kriminella, vilket jag inte riktigt tror, så finns det ju advokater i andra länder, som många har redan påpekat. Var det dessutom omöjligt att göra en rundfrågning INNAN man skramlade ihop pengarna?”. ”Kanske namnen på de advokater som nekar att åta sig Olssons fall borde publiceras?” skriver den upprörda signaturen, valfisken. Även på sajten Avpixlat råder det bistra miner på kommentarsfälten. Flera anonyma kommentarer slår fast att det inte kostar något att göra en JK-anmälan. Många undrar var deras donationer har tagit vägen.

Jagats av delgivningsmän

Vid en granskning av Fria Tider gjord den 15 augusti 2014 på bloggen Slutpixlat, framgår det tydligt att den 30-åriga chefredaktören har struntat i mängder av betalningsanmärkningar. I granskningen kan man bland annat läsa att Widar Nord har jagats av kronofogden sedan 2009 då han valde att grunda sajten som ett sätt att få in annonsintäkter och bidrag. 26 betalningsförelägganden hos Kronofogden låg på honom förra året. Ärendena gällde bland annat företagen NetOnNet, Ikanobanken och Comhem. Enligt Kronofogden har man sökt Widar Nord med bland annat brev och delgivningsmän.

Vad händer nu?

Då Widar Nord har valt tystnad kring insamlingen och Exponerat har varit tvungna att kommentera fallet undrar många vad som kommer att hända med pengarna. Aktuellt Fokus försökte nå Widars Nord angående tiggarbreven och den påstådda rättsfonden. När vi ringer till Fria Tider svarar en okänd man utan att presentera sig. – Varför ringer du på det här numret, fräser mannen ur sig irriterat när vi frågar efter hans chefredaktör.

Mannen hänvisar oss till ett annat telefonnummer och lägger därefter snabbt på luren. När vi ringer upp det nya telefonnumret nås vi endast av en telefonsvarare på engelska som förklarar att telefonnumret inte längre är aktivt.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se