Kontakta oss

INRIKES

Våldet mot kvinnor ökar i Sverige

Publicerat

den

Polisbil. Foto: Aktuellt Fokus

INRIKES Enligt den senaste statistiken från Brottsförebyggande rådet har antalet våldsbrott och våldtäkter mot kvinnor ökat.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅs senaste statistik har antalet våldsbrott mot kvinnor och våldtäkter ökat i Sverige i jämförelse med samma tidsperiod förra året. BRÅs statistik kommer från alla händelser som anmälts och registrerats som brott hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten.

Under det första halvåret för 2020 skedde det 14 100 misshandelsbrott mot kvinnor. Det är en ökning med 4% jämfört med samma period förra året. I 82% av fallen begicks brotten av en bekant till kvinnan.

Antalet våldtäktsfall har både minskat och ökat. Första halvåret anmäldes 4140 våldtäkter, en ökning på 2% jämfört med samma period förra året. Våldtäktsfallen riktade mot vuxna kvinnor har under perioden i själva verket minskat med 6%. Det ökade antalet våldtäkter handlar om barn och unga oavsett kön under 18 år. Det är utsatta barn som står för hela ökningen i våldtäktsstatistiken.

För män har brottsligheten minskat jämfört med samma tidsperiod förra året. Misshandels fallen har minskat med 1% till 14 700. Antalet våldtäkter mot vuxna män har också minskat med 9%.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se