Kontakta oss

ARBETSLIV

Våldsam nazistorganisation vill demonstrera utanför utsatt fackförbund

Publicerat

den

STOCKHOLM Den 25 augusti kommer hundratals fackaktivister stråla samman i Stockholm för att demonstrera för att bevara strejkrätten. Samma dag planerar planerar den våldsamma nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) att hålla en demonstration i centrala Stockholm. Enligt uppgifter som Aktuellt Fokus har tagit del av, är ett av nazisternas mål att störa de arbetarvänliga aktivisterna.

Utåt sett säger sig Nordiska Motståndsrörelsen demonstrera mot samtliga riksdagspartier. Men på sociala medier verkar NMR:s medlemmar bry sig mer om fackliga aktivister. I konversationer som Aktuellt Fokus har fått ta del av beskriver flera NMR-nazister de fackliga aktivisterna som fiender. Nu visar det sig dessutom att NMR-nazisterna har sökt tillstånd för att samlas strax utanför fackförbundet Syndikalisternas lokaler vid Observatorielunden. I september förra året dömdes tre NMR-medlemmar för en serie nazistiska bombattentat i Göteborg. Det första attentatet var riktat mot Syndikalisternas lokal vid Linnéplatsen. Aktuellt Fokus har pratat med SAC.

Hur känns det att NMR vill samlas så pass nära era lokaler? Hyser ni någon oro?

– Nej vi känner oss inte särskilt oroliga över det. Det som provocerar är att NMR ska demonstrera i Stockholm över huvud taget den dagen. Polisen borde definitivt inte bevilja dem tillstånd att göra det, varken här eller någon annanstans i stan, säger Fanny Hökby, informationsorganisatör på SAC.

Enligt Fanny Hökby borde polisen förstå att  nazisterna bara är ute efter att provocera för att stjäla fokus från strejkrättsfrågan. Hökby poängterar att Syndikalisterna inte tänker acceptera att en nazistisk sekt stör ut positiva budskap om arbetarklassens organisering på arbetsplatserna.

– De borde förstå att NMR kommer försöka störa och stjäla fokus från den huvudsakliga frågan: strejkrätten. Lördagen den 25 augusti ska handla om fackföreningsrörelsen och arbetares rättigheter. Vi tänker inte acceptera att det budskapet försvinner i mediebruset för att NMR går runt och hotar, trakasserar och misshandlar folk.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se