Moderaterna erkänner: Massprivatiseringen har förstört välfärden

Publicerad den

Skriven av

Lindström Erik

Lästid: 2 minuter

INRIKES Moderaterna är ett av de partier som har gått absolut längst med att privatisera den svenska välfärden. Nu erkänner ...

INRIKES Moderaterna är ett av de partier som har gått absolut längst med att privatisera den svenska välfärden. Nu erkänner partiets toppolitiker i överklasskommunen Lomma att den tidigare linjen inte har lyckats och ber kommuninvånarna om ursäkt för massprivatiseringen. Vilket innebär att man indirekt erkänner att arbetarrörelsen hade rätt när dom i förväg varnade för konsekvenserna.

Massprivatiseringarna i Lomma har gått så långt att kommunen inte längre kan garantera invånarna ordentlig äldreomsorg och annan kommunal grundverksamhet. Problemen har blivit så pass stora att Lomma numera har landets sämsta äldreomsorgen. Efter flera granskande artiklar av tidningen Sydsvenskan erkänner Moderaterna att den tidigare massprivatiseringen har varit förödande för kommunen. På Facebook skriver kommunstyrelsens ordförande, Robert Wenglén (m), att Moderaterna trodde att privatiseringarna skulle stärka kvaliteten i välfärden men att man hade fel.

”Vi har provat alla de större privata företagen inom äldreomsorg. Vår förhoppning, för 15 år sedan, var att kvaliteten skulle bli bättre. Så blev det inte. Det har blivit billigare, men samtidigt har de äldre, anhöriga och de anställda blivit allt mer missnöjda.”, skriver Robert Wenglén.

Ger arbetarrörelsen rätt

2005 privatiserade Lomma äldreomsorgen. Privatiseringen föregicks av stark kritik från arbetarrörelsen. Efter bara ett par månader efter skandalbolaget Vardaga tog över driften talade Kommunal ut om problemen inom äldreomsorgen. ”Det var kaos”, hette det. Dessförinnan hade Kommunals medlemmar uttryckt farhågor om att lägre löner och sämre arbetsmiljöer. Nu 15 år senare erkänner Robert Wenglén att lönerna har gått neråt och arbetsmiljön sämre.

”Självklart ska även äldreomsorg drivas effektivt, men äldreomsorg är en arbetsintensiv verksamhet, som till skillnad från kapitalintensiva verksamheterna inte har samma förutsättningar att skapa stordriftsfördelar och effektiviseringar. Att äta, byta blöja och gå en promenad blir liksom inte bättre av att det tar mindre tid, eller rent av inte blir av. Lönerna har dessutom blivit lägre än motsvarande tjänst som kommunanställd, vilket har fått konsekvenser vad gäller de anställdas förkunskaper.”. skriver Robert Wenglén på Facebook.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Dela artikeln på sociala medier

Lindström Erik
Om skribenten:
Lindström Erik
Erik Lindström är en ekonomisk skribent med bred erfarenhet inom finans, marknadsanalys och affärsstrategi. Han har arbetat för flera ledande affärspublikationer och är känd för sin förmåga att förklara komplexa ekonomiska frågor på ett lättförståeligt sätt. Lindström har en magisterexamen i ekonomi från Stockholms universitet.

Lämna en kommentar