Kontakta oss

NOTISER

Valundersökningen: Det blir dött lopp mellan ja- och nej-sidan

Publicerat

den

GREKLAND | På fredagskvällen hålls stora demonstrationer av både ja- och nej-sidan. Enligt de senaste valundersökningarna är det dött lopp mellan ja- och nej-väljarna. Drygt tio procent av de tillfrågade uppger att de fortfarande inte bestämt sig. På fredagskvällen samlades båda sidorna till demonstrationer i Aten. Enligt nyhetsbyrån AP närvarar 25.000 människor på nej-sidans möte och 17.000 på ja-sidans. Vid sidan av utbröt protester mot regeringen och polisen använde pepparsprej mot demonstranter som kastade sten och slog sönder egendom.

Regeringen uppmanar grekerna till att rösta nej på söndag. Men enligt undersökningar vill 76 procent av väljarna stanna kvar i eurozonen vilket anses tyda på ett ja i omröstningen på söndag. Enligt premiärminister Tsipras kommer det leda till att landet får bättre erbjudanden från långivarna. Oppositionen är dock av annan åsikt. Det konservativa partiet Ny demokratis ledare Antonis Samaras säger att ett nej skulle betyda att Grekland får en sämre förhandlingsposition.

Finansminister Yanis Varoufakis säger att regeringen och EU suttit i hemliga möten i veckan och att nya bud har diskuterats, men att några nya erbjudanden finns på bordet dementeras av Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem, som också är ordförande i eurogruppen. Dijsselbloem säger istället att den grekiska regeringen har valt en ”riskabel väg” med söndagens omröstning.

Finansminister Yanis Varoufakis oroas inte av talet om att pengarna skulle vara på väg att ta slut. Han hävdar att det kommer att lösa sig – vad som står på spel är förhandlingspositionen.

– Om det blir ett ja så blir det en dålig överenskommelse. Om det blir ett nej får vi ett livskraftigt avtal i linje med de förslag som vi fått de senaste dagarna, säger Varoufakis.

Greklands högsta förvaltningsdomstol gav på fredagen klartecken för folkomröstningen som är planerad till söndag. Domstolen har av flera medborgare ombetts granska om folkomröstningen utlysts på rätt sätt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se