Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet: Bryt EU-samarbetet med Turkiet

Publicerat

den


EU Vänsterpartiet vill bryta överenskommelsen mellan EU och Turkiet. Det säger EU-parlamentarikern Malin Björk i en kommentar till Aktuellt Fokus.

Enligt Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk är överenskommelsen mellan EU-ledarna och Turkiets regimledare Erdogan helt oacceptabel. Hon pekar bland annat ut förtrycket mot kurder och fängslandet av politiska motståndare som främsta orsak.

Hur ser du på det faktum att EU har gjort Erdogan till EU:s gränsvakt?

– Jag har ända sedan överenskommelsen mellan EU och Turkiet offentliggjordes kritiserat den hårt. Det är skamligt och helt oacceptabelt att göra ett land som styrs av en auktoritär ledare, som förtrycker kurder och fängslar sina politiska motståndare, till EU:s gränsvakt. Överenskommelsen måste rivas upp omedelbart, säger Malin Björk till Aktuellt Fokus.

Den EU-vänliga högern har gjort sitt bästa för att förneka att Fort Europa överhuvudtaget existerar. Hur ser du på det?

– EU-högern har försökt göra de stängda och militariserade gränserna till en fråga om ”säkerhet”. Högern har accepterat, eller ibland aktivt deltagit i att sprida, bilden att migranter och flyktingar som försöker ta sig till Europa utgör ett hot. Denna öppna rasism är grunden till Fästning Europa-politiken, och den måste vi i vänstern bekämpa.

Enligt Malin Björk är det knappast flyktingar som utgör det största hotet. Istället pekar hon ut den sociala och ekonomiska otryggheten som största hot mot EU:s medlemsstater. Vänsterparlamentarikerns oro backas upp av bland annat Röda Korset som har varnat för sociala uppror i Europa. Redan 2013 gick Röda Korset ut och talade om effekterna av den nuvarande kapitalismen. Sedan dess har de rika blivit rikare och fattigare blivit fattigare. ”Vi ser nu för första gången att Röda Korset i flera europeiska länder måste fokusera på fattiga i det egna landet, mycket mer än på externa uppdrag utanför Europa”, sa generaldirektören för ICRC, Yves Daccord.

– Social och ekonomisk otrygghet och de växande auktoritära och antidemokratiska högerkrafterna är de verkliga säkerhetshoten – inte människor som flyr för sina liv eller söker sig till Europa för ett bättre liv, säger Malin Björk.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se