Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

FN-rapporten: Kapitalismen världens största klimathot

Publicerat

den

VÄRLDEN FN utreder orsakerna bakom den ökande miljöförstöringen. Enligt en rapport som kommer släppas nästa år målas den kapitalistiska marknadsekonomin ut som det största problemet.

Torka, skogsbränder, plastavfall i världshaven och förstörda ekosystem är miljöproblem som blir allt värre runtom i världen. Med anledning av den ökande miljöförstöringen kommer FN släppa rapporten ”Global Sustainable Development Report 2019”. Forskarna bakom rapporten anser att det är marknadsekonomin som är det stora problemet. I dokumentet, ”Transformation: The Economy” skriver forskarna: ”De ekonomiska modellerna som ligger till grund för de politiska besluten i de rika länderna ignorerar nästan helt de materiella- och energiförbrukande faktorerna av ekonomin.”

Förutom att vi redan förbrukar en för stor del av planetens resurser leder marknadsekonomin till ökade klassklyftor. Klassklyftorna leder till arbetslöshet som spär på utvecklingen destabiliserade samhällen. Dessa samhällen får i sin tur svårare att lösa miljöförstöring.

Rapporten är författad av flera forskare från Finland. Två av de framträdande forskarna är ekosystemsforskaren Jussi Eronen och ekonomiforskaren Paavo Järvensivu. Forskarna skriver att en av anledningarna till att en förändring inte sker är för att en kritik av det ekonomiska systemet anses vara för kontroversiellt och tabubelagt. De anser att det måste ske en radikal förändring. Marknadsåtgärder som höjt bensinpris kommer inte att vara tillräckligt för att lösa problemen.

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur FN-rapporter visat på bristerna med kapitalismen och det ekonomiska systemet. Förra året släppte FN en rapport som handlade om lantbruket och matproduktionen. Rapporten visade bland annat hur kapitalismen förstör jorden genom att sätta vinstjakten före miljötänket inom lantbruket.

FN-rapporten kan du läsa här.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se