KRÖNIKA

Var det hatet som fick Ulf Kristersson att gå in i Moderaterna?

KRÖNIKA Efter valresultatet stod klart har Moderata Samlingspartiet skruvat upp tonläget rejält. På sociala medier försöker M bland annat sprida bilden av att Sverige är en enpartistat, något som för tankarna till diktaturer. ”Enpartistaten är över” skriver partiet med stora bokstäver i ett inlägg där man lyfter fram en före detta sektmedlem från Livets Ord, Elisabeth Svantesson.

I inlägget som postades den 14 september påstår Moderaterna även att Alliansen är det största regeringsbildande alternativet i svensk politik, vilket är ett falskt påstående eftersom både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställer sig bakom Stefan Löfvén som statsminister. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har till och med gjort uttalanden där han sagt att Vänsterpartiet inte kräver att få sitta med i nästa regeringsbildning men att man anser att Löfvén är den legitima statsministern. Då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ett mandat mer än Alliansen och Sverigedemokraterna(som har utropat sig till det tredje blocket i svensk politik), är de så kallade ”Rödgröna” riksdagens största block. Trots det och de offentliga ställningstagandena i blockpolitiken vägrar Ulf Kristersson och Moderaterna respektera valresultatet.

Bara två timmar efter att Moderaterna anklagade Sverige för att vara en enpartistat, vilket i förlängningen innebär att partiet anklagar statsminister Stefan Löfvén för att vara en diktator, gick Moderaterna ut och skrev att socialdemokratin beter sig oanständigt.

På tal om oanständigt: Ulf Kristersson gick med i Moderaterna under 1980-talet. Efter att han hade avslutat sina studier 1988 blev han vald till MUF-ordförande. Två år dessförinnan hade Sverige genomgått en högerextrem hatvåg i samhället vilken kulminerade i att dåvarande statsminister Olof Palme blev mördad. Då som nu försökte Moderaterna måla ut Socialdemokraternas partiledare som något slags diktator. Socialdemokratins ljumma kapitalkritik överdrevs och utmålades som kommunism i bland annat Svenska Dagbladet. Då var Moderaterna ett Pinochethyllande parti som banade vägen för – och understödde – en högerextrem hatvåg. Var det detta som attraherade Ulf Kristersson och fick honom att gå in i Moderaterna?

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Upp