Kontakta oss

KRÖNIKA

Var det hatet som fick Ulf Kristersson att gå in i Moderaterna?

Publicerat

den

KRÖNIKA Efter valresultatet stod klart har Moderata Samlingspartiet skruvat upp tonläget rejält. På sociala medier försöker M bland annat sprida bilden av att Sverige är en diktatur. ”Enpartistaten är över” skrev partiet med stora bokstäver i ett inlägg där man lyfte fram en före detta sektmedlem från Livets Ord, Elisabeth Svantesson.

I inlägget som postades den 14 september påstår Moderaterna även att Alliansen är det största regeringsbildande alternativet i svensk politik, vilket är ett falskt påstående eftersom både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställer sig bakom Stefan Löfvén som statsminister. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har till och med gjort uttalanden där han sagt att Vänsterpartiet inte kräver att få sitta med i nästa regeringsbildning men att man anser att Löfvén är den legitima statsministern. Då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har ett mandat mer än Alliansen och Sverigedemokraterna(som har utropat sig till det tredje blocket i svensk politik), är de så kallade ”Rödgröna” riksdagens största block. Trots det och de offentliga ställningstagandena i blockpolitiken vägrar Ulf Kristersson och Moderaterna respektera valresultatet.

Kastar sten i glashus

Bara två timmar efter att Moderaterna anklagade Sverige för att vara en enpartistat, vilket i förlängningen innebär att partiet anklagar statsminister Stefan Löfvén för att vara en diktator, gick Moderaterna ut och skrev att socialdemokratin beter sig oanständigt.

Var det hatet som lockade Ulf Kristersson?

På tal om oanständigt: Ulf Kristersson gick med i Moderaterna under 1980-talet. Efter att han hade avslutat sina studier 1988 blev han vald till MUF-ordförande. Två år dessförinnan hade Sverige genomgått en högerextrem hatvåg i samhället som kulminerade i att dåvarande statsminister Olof Palme blev mördad. Då som nu försökte Moderaterna måla ut Socialdemokraternas partiledare som en diktator.

Socialdemokratins ljumma kapitalkritik överdrevs och utmålades som kommunism i bland annat Svenska Dagbladet. Då var Moderaterna ett Pinochethyllande parti som banade vägen för – och understödde det högerextrema hatet mot Olof Palme. På bilder från Moderaternas valmöte 1985 slänger någon fram en docka som skulle föreställa Olof Palme. Dockan vandrade fram och tillbaka i publiken samtidigt som moderatpolitiker turades om att slå på den. Moderatledaren Ulf Adelsohn skrattade och helt med på noterna om vad som hände i publiken.

Ute i kommunerna sålde MUF-avdelningarna den högerextrema tidskriften Contra. I den utpekade Palmemördaren, Moderatpolitikern Stig Engströms, partiavdelning hade den lokala MUF-avdelningen Olof Palmes ansikte på en piltavla. Ledande moderater drog igång ryktesspridningar och Svenskt Näringslivs föregångare bedrev reell psykologisk krigföring i syfte att underminera landets regering.

Var det detta som attraherade Ulf Kristersson och fick honom att gå in i Moderaterna? Man kan ju undra. Hittills har han inte bett om ursäkt för de strömningar som med största sannolikhet lade grunden för mordet på en folkvald statsminister.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons