Kontakta oss

KRÖNIKA

Vänsterpartiet har gjort bort sig om Amineh Kakabaveh

Publicerat

den

KRÖNIKA När man tittar på hur Vänsterpartiet har hanterat fallet med Amineh Kakabaveh, blir det rätt tydligt att partiet har agerat oseriöst. Slutsatsen är uppenbar, Vänsterpartiet måste bli ett mer öppet och ärlgt parti.

Bomben är släppt och det som många av oss förväntade sig har blivit allvar. Vänsterpartiets topptrojka har sett till att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh inte kommer hamna på partiets riksdagslista. Även om det var rätt väntat är det inte själva petningen som är det anmärkningsvärda. Det är snarare sättet man har gått tillväga på som blottar Vänsterpartiets inkompetens. Istället för att tala klarspråk väljer partiets ledning att ange svepskäl. Farsen kring uteslutningshärvan av Ung vänster-toppen Markus Allard upprepar sig på nytt.

Amineh Kakabaveh är både omtyckt och föraktad inom Vänsterpartiet. Hennes engagemang mot hedersförtryck har varit särskilt uppskattat och personligen anser jag att hon har gjort ett bra jobb när det gäller att få upp dessa frågor till den politiska dagordningen. Problemet är bara den att ett riksdagsuppdrag är så mycket mer än en sakfråga.

Flera källor inom Vänsterpartiet pekar på samma sak. Amineh Kakabaveh är en frifräsare i riksdagen.
Varför talar inte Aron Etzler och Jonas Sjöstedt klarspråk om detta? Är det för mycket begärt av Vänsterpartiet?

Rasistskandalen när Kakabaveh delade Nordisk Ungdoms film på Facebook var illa i sig. De olika försvarstalen efteråt var värre och idag vill hon bara lägga locket på trots att många andra, inte minst V:s kärnväljare, anser att frågan inte är utredd. Även här borde V-ledningen tala klarspråk.

När Amineh Kakabaveh vid senare tillfälle omfamnar och lyfter upp företrädare för de antisemitiska konspirationsteoretikerna Megafonerna och sedan ljuger om det när hon blev påkommen, ja då är det något som inte står rätt till. Och detta vet Vänsterpartiets ledning om. Faktum är att de har suttit på informationen ett bra tag men ändå valt att lägga locket på. Här är ytterligare ett exempel på omdömeslöst beteende som partiledningen borde tala klarspråk om. Av någon anledning har de låtit bli.

Det finns de som menar att Kakabaveh göder islamofobi. Den frågan kommer jag inte ens gå in på. Jag anser att det måste finnas utrymme för kritik av religioner inom vänstern. Men när en riksdagsledamot verkar oförmögen att skilja på troende muslimer och islamister tycker jag att man vadar i grumliga vatten.

Högern och liberaler försöker få frågan om Kakabavehs petning till att handla om hennes engagemang mot hedersförtryck. Skälet är ganska enkelt, det ser illa ut och är tacksamt att kabla ut i syfte att smutskasta vänstern. Personligen tror jag att petningen beror på en rad olika orsaker och inte specifikt på grund av hennes engagemang mot hedersförtryck. Det är snarare en kompott av diverse orsaker, kanske de jag tagit upp ovan. Det enda jag vet med säkerhet är att Vänsterpartiets tystnad skapar onödiga tvivel, de borde sluta tiga och tala klarspråk istället. Helst inte bara om Amineh Kakabaveh utan även om sitt eget beteende och de negativa tendenser som har lett till flera avhopp på både lokal- och riksnivå den gångna mandatperioden. Det får bli ett slut på lekstugan.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se