Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet: Helt sinnes att hemligstämpla uppgifter om skolor

Publicerat

den

NYLIBERALISMEN    Idag börjar Skolverket och SCB hemligstämplingen av uppgifter om svenska skolor. Något som har fått Vänsterpartiet att se rött. Enligt V är det nu lättare att ta reda på information om Säpo än om skolorna som våra barn går på.

Kammarrätten har slagit fast att uppgifter om friskolornas betyg och elevsammansättning är att betrakta som privata affärshemligheter. Efter domen i kammarrätten tog Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson beslutet att sluta publicera statistik om skolresultat, lärarbehörighet från och med den 1 september.

En som har reagerat kraftigt på Skolverkets beslut är Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Daniel Riazat. På Twitter kommenterar Riazat det hela med att det numera är lättare att få ut information från Säkerhetspolisen än att få ut information om svenska skolor.  Vilket tidningen Folknyheter var först om att rapportera.

”från och med idag är det lättare att ta reda på vad Säkerhetspolisen arbetar med än att få information om svenska skolor.”, skriver Daniel Riazat på Twitter.

Även Vänsterpartiets talesperson för högre utbildning, Ilona Szatmári Waldau, har reagerat kraftigt på beslutet. På Twitter skriver hon att det är helt ”sinnes” att uppgifterna om svenska skolor ska hemligstämplas.

”Helt sinnes att uppgifter om fristående skolor hemligstämplas.”, skriver Ilona Szatmári Waldau.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se