Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet kräver krafttag mot muterade coronaminkar

Publicerat

den

INRIKES Muterat coronavirus på danska minkfarmer har lett till krafttag i Danmark. Nu kräver även Vänsterpartiet att den svenska regeringen ska agera och stänga ner minkerfarmerna nu.

Coronasmittade minkar har börjat infektera människor med muterat coronavirus i Danmark. Spridningen av det muterade viruset har resulterat i att den danska regeringen har beslutat om omedelbar slakt av alla minkar på samtliga ninkfarmer i landet. Trots närheten till Sverige har svenska staten beslutat att inte vidta några åtgärder mot svenska minkfarmer. Ett felaktigt beslut enligt Vänsterpartiet som kräver att staten ska stänga de svenska minkfarmerna.

Vänsterpartiets utspel kommer efter att forskarna konstaterat coronavirus på ett tiotal minkfarmar i Blekinge. Enligt Vänsterpartiet borde den svenska regeringen agera på ett liknande sätt som den danska och stänga farmerna så snabbt som möjligt.

– Vi vill se en skyndsam avveckling av de svenska minkfarmarna, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till TT.

Enligt Nooshi Dadgostar bör de svenska minkfarmarna få ekonomisk kompensation från staten.

– Vi föreslår att de ska få ett ekonomiskt stöd förstås, eftersom det bör ske på det här sättet, säger hon till TT.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se