Kontakta oss

UTRIKES

Här återvänder Morales till folkets jubel

Publicerat

den

INRIKES    För drygt ett år sedan tvingades president Evo Morales fly landet efter en uppmärksammad statskupp där en högljudd högerminoritet backades upp av militära styrkor. Nu har den populära vänsterledaren återvänt till Bolivia. Videoklipp från Morales återkomst visar hur han möts av jubel.

Statskuppen i Bolivia kom efter att delar av högerminoriteten anklagade Evo Morales för valfusk. Något som visade sig vara en ren lögn. Slutrapporten från valobservatörerna i OAS visade nämligen att Morales vann valet. Trots det valde Sveriges utrikesminister att stötta kuppmakarna och kasta tvivel över den folkvalda presidenten.

– Nu ska det bli nyval i Bolivia och det är naturligtvis positivt att man reagerar när valet inte har kallats demokratiskt eller fullt genomfört på rätt sätt, sa Ann Linde till TT i november förra året.

Efter statskuppen tvingades president Morales först fly till Mexiko och sedan till Argentina. För några veckor sedan hölls det första legitima valet sedan statskuppen och valresultatet visade att Evo Morales vänsterparti, Rörelsen för Socialism (MAS) fick egen majoritet med 52,4 procent av rösterna. Det var efter detta valresultat som Evo Morales valde att återvända till sitt hemland.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se