Kontakta oss

INRIKES

Vällingby bibliotek tar avstånd från 1 maj-monter

Publicerat

den

INRIKES Vällingby bibliotek tar avstånd från den provokativa monter som sattes upp för att uppmärksamma arbetarrörelsens dag.

Vällingby bibliotek valde att uppmärksamma arbetarrörelsens dag med en 1 maj-monter med böcker om gulag och folkmord. Vilket Aktuellt Fokus rapporterade om igår. Efter att den osmakliga provokationen blev känd på sociala medier uppstod kraftiga protester från allmänheten. Nu backar biblioteket och ber om ursäkt.

Igår kväll skrev den tillförordnade enhetschefen, Jan-Olof Larsson, att biblioteket förstår att kritiken om att tilltaget uppfattats som osmakligt. Men i övrigt försvarar han agerat agerandet genom att skylla på att bibliotekets har en ambition att vara roliga. Enligt Jan-Olof Larsson har den ansvariga bibliotekarien agerat för privat utifrån sin egen privata humor.

Idag förtydligar Martin Hafström, tillförordnad stadsbibliotekarie, att Vällingby bibliotek kommer se över sina rutiner så att liknande händelser inte ska upprepas. Stockholms stadsbibliotek har nu även plockat bort de provokativa inläggen på Facebook.

”Vi vill förtydliga att inlägget som gjordes var ett misstag av enskild person. Bilden som en av bibliotekarierna på Vällingby bibliotek lade ut på vår Facebook-sida föreställde en bokhylla som formades i ett försök att vara satirisk kring 1 maj. Detta är ett misstag av en enskild person som Stockholms stadsbibliotek inte på något sätt står bakom.” skriver Martin Hafström till Aktuellt Fokus.


Kim Fredriksson

kim.fredriksson@aktuelltfokus.se