Kontakta oss

INRIKES

Erdogans kränkthet kan stoppa riksdagens minnesstund för armeniska folkmordet

Publicerat

den

INRIKES    Minnesstunden för det armeniska folkmordet i Sveriges riksdag kan bli tvingad att ställas in på grund av Natoansökan. Anledningen: UD tror att Turkiets diktator, Recep Tayyip Erdogan, kan ta illa upp. Enligt tidigare SD-toppen Björn Söder har högerpartierna redan gett vika för påtryckningarna.

Armeniska folkmordet inleddes den 24 april och pågick mellan 1915-1923. Drygt 1,5 miljoner armenier mördades av den dåtida turkiska regimen. 2010 erkände Sveriges riksdag folkmordet och sedan dess har riksdagen uppmärksammat minnesdagen den 24 april.

I år kan minnesstunden komma att ställas in efter påtryckningar från Utrikesdepartementet. Förra veckan kontaktade UD gruppledare för M, SD och KD för att meddela att minnesstunden för folkmordet kan äventyra Sveriges Natoansökan. Anledningen är för att UD tror att den turkiska regimen kommer ta illa upp vilket kan försvara regeringens förhandlingar med Turkiet.

Högerpartierna har gett vika

UD:s agerande bekräftas av Björn Söder (SD). Enligt Björn Söder har Sverigedemokraterna och regeringspartierna uppmanat sina riksdagsledamöter att lyda UD:s uppmaning och inte uppmärksamma folkmordet.

– Vi har internt i våra partier blivit uppmanade att inte genomföra ett högtidlighållande i riksdagen i år, säger Söder till GP.

V: ”Erdogan ska inte få bestämma vad som sker i Sveriges riksdag”

Vänsterpartiet har reagerat hårt på UD:s påtryckningar. Till GP säger V-ledamoten Håkan Svenneling att Erdogan inte ska få bestämma som sker i Sveriges riksdag.

– Det är viktigt att hålla minnesstunden av ett omfattande folkmord. Erdogan ska inte få bestämma vad som sker i Sveriges riksdag. Detta folkmord, liksom andra folkmord, uppmärksammas årligen i riksdagen, säger Svenneling till GP.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se