Kontakta oss

KRÖNIKA

Vänsterpartiet säger Nja till nyliberal regeringsbildning

Publicerat

den

KRÖNIKA Ända in i det sista lyckades Vänsterpartiet med konststycket att inte läcka ett enda ord till pressen. Efter Jonas Sjöstedts möte med talmannen träffade Sjöstedt den samlade presskåren och förklarade Vänsterpartiets ståndpunkt. Man säger nja till att släppa fram de värsta nyliberala reformerna sedan 1991.

I den nyliberala uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet stängs Vänsterpartiet ute från reell påverkan av 73 sakpolitiska frågor. Bland dessa ingår flera frågor som Vänsterpartiet profilerat sig i genom åren, som stärkt arbetsrätt, en rättvis bostadspolitik och stopp för företagarnas resursplundringar av svenska skattemedel som borde gå till välfärd.

Det är den ovanstående hållningen och jämförelsen med SD som Vänsterpartiet framförallt ställer sig emot. Jonas Sjöstedts budskap till väljarna är att man accepterar att stå utanför regeringens budgetsamarbete så länge man får vara delaktiga i utskottens samtal och att man bjuds in till samtal och så vidare. I praktiken innebär det att Vänsterpartiet är beredda att släppa fram Sveriges mest högervridna regeringsbildning sedan allmän rösträtt infördes. Ja, så länge man får prata av sig om konsekvenserna i diverse utskott, vill säga.

Det är inte helt omöjligt att Vänsterpartiet får sin vilja igenom och därefter ändrar sig om att trycka på den röda knappen. Skulle så ske har Vänsterpartiet mycket att förklara för sina egna väljare. Jag är rätt övertygad om att väljarna attraheras mer av ett V som står fast vid sina principer än en dörrmatta åt Ayn Rand-älskande nyliberaler.

Hellre nyval än att bidra nyliberalism. Sänk skiten Sjöstedt.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se