Kontakta oss

INRIKES

Hamnarbetarna varslar om strejk i flera hamnar

Publicerat

den

INRIKES Konflikten i de svenska hamnarna fortsätter. Nu varslar hamnarbetarna om strejk för att nå ett rikstäckande kollektivavtal.

Hamnarbetarna varslar om strejk skriver de i ett pressmeddelande. Den 23 januari kommer de strejka i Umeå, Karlshamn, Helsingborg och Halmstad. Dagarna efter kommer strejken sprida sig till andra hamnar runtom i landet. Målet med strejken är att få till ett rikstäckande kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Strejkerna är ett svar på Sveriges Hamnars utestängningspolicy. Under 2018 har hamnarbetarna haft sju möten med arbetsgivarorganisationen. Målet är att upphäva utestängningen och teckna ett kollektivavtal som inte är ett hängavtal till det kollektivavtalet Sveriges Hamnar tecknat med Svenska Transportarbetarförbundet.

I grunden bryr sig inte hamnarbetarna om själva kollektivavtalet då de varit utan ett kollektivavtal i över 50 år men sedan april 2018 när Sveriges Hamnar införde sin utestängningspolicy hänvisade de till att hamnarbetarförbundet inte hade tecknat något kollektivavtal. Utestängningspolicyn innebär att hamnarbetarna blivit av med sina facklokaler, utestängs från förhandlingar och annan information samt fackligt arbete.

Hamnarbetarna anser att läget är akut på grund av att utestängningen innebär att deras skyddsombud inte får utföra sitt arbete med arbetsplatsmiljön. Ett livsviktigt arbete då arbetsplatsolyckor i hamnar oftast får allvarliga konsekvenser som kan leda till dödlig utgång

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se