Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet vill införa Sverigepriser på elmarknaden

Publicerat

den

Nooshi Dadgostar - Foto_ Anna Tärnhuvud

INRIKES   Skenande elpriser har skapat en ohållbar situation för många hushåll – och det riskerar bli ännu värre framöver. För att råda bot på problemet föreslår Vänsterpartiet nu så kallade Sverigepriser på elmarknaden.

Under morgondagen kommer spotpriset landa på 4,47 kr per kWh i södra Sverige. För konsumenterna tillkommer dessutom påslag, moms med mera. Ett rekordpris i slutet av sommaren som indikerar att årets vinter kan bli den dyraste vintern för många hushåll. Elkrisen kan sammanfattas med att elbolagen gör rekordvinster medan konsumenterna går på knäna.

Med anledning av den rådande elkrisen förslår Vänsterpartiet så kallade Sverigepriser på elmarknaden.

– Det vi föreslår idag är Sverigepriser på el, som ett prisskydd för de svenska hushållen. De enda som tjänar på det nuvarande systemet är elbolagen, som kan ta ut stora övervinster på billig svensk vind- och vattenkraft, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Med Vänsterpartiets förslag hade elpriserna stabiliserats till drygt 40 öre per kWh, vilket hade gynnat de svenska hushållen. För att driva igenom förslaget hade Sverige separerat den inhemska elmarknaden från exportmarknaden, på sätt hade elbolagens exportmarknad inte kunnat påverka den inhemska prissättningen.

– Det vi föreslår idag är Sverigepriser på el, som ett prisskydd för de svenska hushållen. De enda som tjänar på det nuvarande systemet är elbolagen, som kan ta ut stora övervinster på billig svensk vind- och vattenkraft, säger Nooshi Dadgostar.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se