Kontakta oss

INRIKES

Hyresgästföreningen och Villaägarna kräver Sverigepriser på el

Publicerat

den

INRIKES   Hyresgästföreningen och Villaägarna gör gemensam sak om elpriserna. Kräver att Sverigedemokraterna och regeringen ska genomföra Vänsterpartiets förslag på Sverigepriser på elmarknaden.

Det är inte varje dag som Hyresgästföreningen och Villaägarna slår ihop sina påsar och gör gemensam sak men under måndagen gick de bägge ut och krävde en ny prissättningsmodell på el. I en debattartikel som publicerades på Dagens Industri varnar Kenneth Kanckos, förbundsordförande Villaägarnas Riksförbund och Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, för att det kommer komma nya chockräkningar om inget görs. De bägge ordförandena som representerar närmare en miljon medlemmar konstaterar även att dagens modell är förlegad och ohållbar.

”Vårt budskap till regeringen är kristallklart. Det är dags för en annan prissättningsmodell på el. Och det brådskar. Att svenska hushåll ska behöva betala skyhöga priser på el, dessutom helt i onödan, är oacceptabelt. ”, skriver Kanockos och Begler.

Vad är Sverigepriser?

Den nya prissättningsmodell som Hyresgästföreningen och Villaägarna vill se kallas vanligtvis för Sverigepriser men är också känd som den så kallade ”Bekenmodellen” som är uppkallad efter modellens upphovsman Bengt Ekenstierna, före detta vd på Eon Gas.

I korthet går Sverigepriser ut på att ett svenskt jämviktspris på el sätts först utifrån förväntad inhemsk efterfrågan och produktion. Därefter exporteras överskottsproduktionen till det pris som Nordpool sätter. Därmed uppstår två elpriser samtidigt som exporten av el inte blir lidande.

Hade Sverigedemokraterna och regeringen lyssnat på Hyresgästföreningen och Villaägarna och infört Sverigepriser så hade dagens elkostnader kunnat halveras.

Välkomnas av Nooshi

Förslaget att införa den så kallade ”Bekenmodellen” på den svenska elmarknaden är inte nytt. I augusti 2022 gick Vänsterpartiet ut och argumenterade för att modellen borde införas. Även om fler partier har uppgett att ”Bekenmodellen” är intressant är det fortfarande bar

– Ett stabilt och lågt svenskt elpris är en förutsättning för att industrin ska klara av att ställa om. Vi behöver elen till att ta fram fossilfritt stål att använda till nya vindkraftverk, järnvägsräls och tåg och vi behöver den för att ställa om fordonsflottan. Då går det inte att ha så höga vinstmarginaler som det faktiskt är idag, sa vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Hyresgästföreningen och Villaägarnas utspel välkomnas av vänsterledaren. Efter debattartikeln publicerades gick Nooshi Dadgostar ut och manade regeringen till att sluta dra benen efter sig.

”Regeringen måste sluta dra benen efter sig och agera nu. Vi har ingen tid att förlora. Sänk elpriset!”, skriver Nooshi Dadgostar på Twitter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se